ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ закрив банк "Фінанси та кредит"

Жеваго не виконав зобов'язання з порятунку свого банку.

НБУ закрив банк "Фінанси та кредит"
Фото: news.bigmir.net

Національний банк визнав банк "Фінанси та кредит" неплатоспроможним. Як повідомляє прес-служба регулятора, акціонер банку Костянтин Жеваго не виконав у строк взяті на себе зобов'язання, і НБУ довелося відреагувати.

"Ми дуже довго працювали над програмою фінансового оздоровлення як з менеджментом цього банку, так і з мажоритарним акціонером - Костянтином Жеваго. Банк сім місяців перебував у проблемному стані. Протягом цього періоду акціонер виконував всі рекомендації Національного банку щодо фінансового оздоровлення. Після цього ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит" прийняло на себе зобов'язання з підтримки ліквідності банку за рахунок надходжень від продажу непрофільних активів акціонера і з дотримання обов'язкових резервів та інших нормативів. З 17 серпня вказаний банк перейшов на звичайний режим роботи. Національний банк продовжував у щоденному режимі здійснювати моніторинг ситуації в банку. Коли акціонер не виконав свої зобов'язання - ми швидко відреагували. Сьогодні банк було визнано неплатоспроможним і передано до Фонду", - прокоментувала рішення НБУ його керівник Валерія Гонтарева.

"Коли довелося розраховуватися з боргами і продавати активи - акціонер у встановлений термін цього не зробив. Хочу запевнити, що цей банк не є системним, а його віднесення до категорії неплатоспроможних не становить загрози стабільності банківського сектору країни", - додала вона.

У травні банк прийняв Програму фінансового оздоровлення, згідно з якою збільшив статутний капітал на 2,6 млрд грн. У серпні було оголошено додаткову емісію на 2,5 млрд гривень за рахунок внеску основного акціонера і клієнтів банку. Допомогти врятувати банк намагався і НБУ, надавши протягом 2015 року стабкредити на 700 млн грн у лютому і на 750 млн грн у червні.

Банк "ФіК" входить до топ-10 найбільших в Україні. Його активи досягали 39 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram