ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ друкуватиме танзанійські шилінги

Монетний двір України здатен випускати майже два мільярди банкнот в рік

НБУ друкуватиме танзанійські шилінги
Фото: in2eastafrica.net

Монетний двір Національного банку України друкуватиме танзанійські шилінги, зокрема банкноти номіналом у 1000 і 5000 шилінгів, повідомило джерело в НБУ агентство УНН.

Друк банкнот ще не почали, але папір вже надійшов на монетний двір.

Співрозмовник зазначив, що Україна вперше друкуватиме іноземну валюту на своєму обладнанні, хоча така практика є у світі. Зокрема, у 1992 році перші зразки української національної валюти виготовили в Канаді.

У Танзанії в обігу знаходяться банкноти номіналом від 500 до 10 000 шилінгів, а також монети номіналом від 50 до 500 шилінгів. За курсом один долар США коштує близько двох тисяч шилінгів.

Прес-служба Нацбанку в коментарі LB.ua не підтвердила, але й не спростувала цю інформацію. Понад те, в НБУ зазначають, що комплексна програма розвитку фінансового сектору до 2020 року дійсно передбачає вихід на міжнародний ринок виробництва грошових одиниць.

Однак розповісти подробиці про це в НБУ не можуть з міркувань конфіденційності.

"Можемо додати, що сьогодні Національний банк України має сучасну і потужну матеріально-технічну базу для виробництва захищених грошових знаків, чим можуть пишатися тільки 60 центральних банків світу.

Сучасні високотехнологічні потужності Банкнотно-монетного двору Національного банку України дозволяють виконувати міжнародні замовлення на виготовлення грошових одиниць. Його річна виробнича потужність становить близько 1,8 млрд банкнот і 1,2 млрд монет, що дозволяє забезпечувати як внутрішні потреби України, так і виробляти продукцію на замовлення інших держав", - заявили у прес-службі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram