ГоловнаЕкономікаДержава

Рада ухвалила закон про реформу держзакупівель

Закон відкриє українському бізнесу ринки 43 країн світу

Рада ухвалила закон про реформу держзакупівель
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №2087а, який вносить зміни до низки законів про державні закупівлі.

За ухвалення документа проголосував 251 депутат.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі раніше заявляло, що законопроект відкриє шлях до підписання угоди зі Світовою організацією торгівлі про державні закупівлі (WTO Government Procurement Agreement) вже у грудні цього року. Документ спрямовано на впровадження світових стандартів ринку держзакупівель в Україні та наближення українського законодавства до правил СОТ. Ухвалення цього закону дозволить українським підприємцям отримати доступ до світового ринку держзакупівель розміром у 1,7 трильйона доларів.

"Крім умовного знака якості, який підтвердить, що Україна відповідає міжнародним критеріям, ми також отримуємо доступ до ринків державних закупівель 43 країн-членів цієї угоди. Це такі країни як США, Канада, Японія, всі країни ЄС та ін. Це ринки, розмір яких становить до 1,7 трильйона доларів США. Це, насправді, дуже вагомий і реальний шлях підтримки українського бізнесу та українського експорту. Для України відкриються ті ринки, які були абсолютно закритими для неї раніше", - заявляв заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

Законопроект 2087а "Про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність до міжнародних стандартів та вжиття заходів щодо подолання корупції" не тільки адаптує національне законодавство до вимог WTO GPA, а й передбачає реформування наявного законодавства за такими напрямками. Перший - зниження корупційних ризиків шляхом загальнодоступності інформації про кінцевих бенефіціарів, публікації детальних протоколів оцінки тендерного комітету та більш прозорої процедури оскарження тендерів. Другий - введення поняття самодекларації, яке передбачає, що кожен учасник тендеру декларуватиме наявність необхідної документації та відправлятиме її тільки безпосередньо перед підписанням контракту. Третій - підняття порогу для державних закупівель відповідно зі 100 тисяч до 200 тисяч гривень.

Очікується, що вже найближчим часом громадськість отримає оперативний доступ до інформації про всі тендери завдяки впровадженню електронної системи бізнес-аналітики, безкоштовно наданої розробником програмного забезпечення QlikView. Ця система також виявлятиме невідповідність у тендерах в автоматичному режимі.

Нагадаємо, в першому читанні законопроект ухвалили 30 червня. Однак влітку, незважаючи на вимоги МЕРТ, Рада не знайшла часу, щоб ухвалити документ у цілому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram