ГоловнаЕкономікаБізнес

Shell віддасть Україні напрацювання щодо видобутку нетрадиційного газу

"Надра України" шукають нового партнера для видобутку вуглеводнів

Shell віддасть Україні напрацювання щодо видобутку нетрадиційного газу
Фото: http://www.telegraph.co.uk

Компанія Shell, яка починала процес розробки родовищ нетрадиційних вуглеводнів у Харківській і Донецькій областях, передасть усі свої напрацювання державі Україна і компанії "Надра Юзівська".

Про це заявив глава правління НАК "Надра України" Ярослав Климович в інтерв'ю УНІАН.

"Shell витратила значні кошти на розробку цього проекту, вклала кошти у проведення розвідувальних робіт, переобробку, переінтерпретацію. Закуплено труби, інше технічне обладнання. На превеликий жаль, у червні Shell повідомила нас і державу про вихід із цього проекту. Після цього у проекті залишається два учасники - держава і "Надра Юзівська", - сказав Климович.

Він розповів, що для врегулювання питання виходу Shell цій компанії і державі було запропоновано підписати додаткову угоду до УРП. "Вона передбачає врегулювання питання щодо раніше укладених Shell договорів, підписаних нею за операційною угодою, врегулювання питання про матеріали і геологічну інформацію за проектом", - уточнив Климович.

Глава правління "Надра України" також зазначив, що Україна відмовлятися від проекту не збирається. "Ми працюємо над тим, щоб сьогодні знайти заміну учасникам цих проектів. Розіслали листи провідним компаніям, які працюють у напрямку освоєння родовищ нетрадиційного газу. Проводимо сьогодні переговори з Китаєм, Індією, є інтерес з Канади", - сказав він.

Нагадаємо, у січні 2013 року Україна підписала з Shell угоду про розподіл продукції строком на 50 років. Протягом цього часу Shell мала інвестувати і добувати газ на Юзівській площі, розташованій у Харківській і Донецькій областях. На цій площі планувалося видобувати газ ущільнених пісковиків (на відміну від сланцевого, добувається за допомогою вертикальних, а не горизонтальних свердловин).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram