ГоловнаЕкономікаФінанси

Колишнього главу НБУ Соркіна оголошено в розшук

Банкіра звинувачують у розкраданні 800 млн гривень на користь Курченка

Колишнього главу НБУ Соркіна оголошено в розшук
Фото: Макс Левин

Колишнього главу Національного банку Ігоря Соркіна оголошено в розшук у справі про розкрадання стабілізаційного кредиту на суму 800 млн гривень, який виділили "Реал банку". Разом з ним правоохоронці шукають також главу правління банку Володимира Агафонова.

Як повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури, 7 вересня 2015 року Соркін отримав підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 5 ст. 191 (заволодіння шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем державними коштами в особливо великих розмірах) КК України.

Того ж дня Агафонову оголошено повідомлення про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 5 ст. 191 (заволодіння шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем державними коштами в особливо великих розмірах), ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Соркін і Агафонов звинувачуються в участі у злочинній схемі, яка діяла протягом 2013-2014 років на чолі з Сергієм Курченком, з виведення коштів з Реал-Банку. Крім того, Соркін підозрюється у заволодінні за попередньою змовою зі службовими особами Національного банку України, АТ "Брокбізнесбанк" та ПАТ "Аграрний фонд" коштами ВАТ "Аграрний фонд" на суму понад 2 млрд грн.

Нагадаємо, що Соркін керував Національним банком з січня 2013-го по лютий 2014 року. Він вважається близьким до Сергія Арбузова, якого і замінив на цій посаді. Після зміни влади він деякий час залишався радником Степана Кубіва, який став головою Нацбанку.

Реал Банк став одним з перших банків, які НБУ закрив після зміни влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram