ГоловнаЕкономікаБізнес

Держава опинилася за крок від втрати підприємства "Укрбурштин"

Зареєстрована в липні Thamesvest сконцентрувала 99% боргів ДП.

Держава опинилася за крок від втрати підприємства "Укрбурштин"

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус заявив про загрозу переходу держпідприємства "Укрбурштин" у власність офшорної компанії.

"Український бурштин віддають офшорній компанії за $300 тис. Де логіка? Завтра засідання госп. суду у Рівному. МЕРТ бореться за Укрбурштин!" - написав він у своєму твіттері.

Раніше у вівторок видання РБК-Україна з посиланням на джерело, близьке до керівництва ДП "Укрбурштин", написало, що компанія-нерезидент Thamesvest LTD, зареєстрована в Лондоні, перебуває за крок від повного контролю над держпідприємством, що перебуває в санації. Thamesvest сконцентрувала 99% обсягу вимог кредиторів "Укрбурштину".

Це стало можливим після того, як українські приватні компанії-кредитори (т. зв. первинні кредитори - ТОВ "ІК "Грейн-Сервіс", ТОВ "ГАЗ - Волинь", ТОВ "УМБ Фінанс", ТОВ "Ю.К.") уклали з Thamesvest LTD угоди цесії, якими поступилися своїми правами вимоги щодо боргу ДП "Укрбурштин" на загальну суму 4 млн 152 тис. грн. Усі угоди цесії було укладено в один день - 15 липня 2015 року. 27 липня 2015 року кредитори провели збори кредиторів, на якому прийняли рішення зобов'язати керуючу санацією Олену Левкович внести зміни до реєстру вимог кредиторів та надати реєстр кредиторів до суду. І вже 29 липня 2015 року Олена Левкович звернулася в господарський суд Рівненської області з клопотанням долучити до матеріалів справи про банкрутство ДП "Укрбурштин" оновлені дані про кредиторів.

Якщо суд задовольнить клопотання Олени Левкович, зареєстрована в липні цього року Thamesvest LTD буде контролювати весь хід санації ДП "Укрбурштин" і фактично до закінчення санації контролюватиме (приймати стратегічні, оперативні і кадрові рішення, розпоряджатися майном) підприємство, яке має право на розробку покладів бурштину на території більш ніж 1 тис. га.

Нагадаємо, 4 серпня стало відомо, що в Рівненській області міліція затримала понад 2,5 т бурштину. Пізніше суд заарештував затриману партію, а ДП "Укрбурштин", яка керувала санацією, заявила, що затриманий бурштин видобуто легально, і вона вимагатиме повернення його на підприємство через суд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram