ГоловнаЕкономікаДержава

Україна не просила в "Газпрому" аванс за постачання газу, - "Нафтогаз"

На зустрічі в Мінську обговорювали умови нового "зимового пакету"

Україна не просила в "Газпрому" аванс за постачання газу, - "Нафтогаз"
Фото: Макс Левин

НАК "Нафтогаз України" спростувала інформацію про те, що попросила компанію "Газпром" дати аванс за транзит газу, щоб у підсумку Україна змогла сплатити закупівлю газу у свої підземні сховища.

Про це заявила прес-секретар "Нафтогазу" Олена Осмоловська, повідомляє "Интерфакс".

За її словами, українська сторона тему авансу на переговорах у Мінську не порушувала.

"Про аванс за транзит не йшлося. У Мінську обговорювали умови нового зимового пакету", - сказала Осмоловська.

Нагадаємо, в п'ятницю голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв і голова "Газпрому" Олексій Міллер уперше з травня 2014

року провели переговори. Відтоді голови компаній офіційно зустрічалися тільки на тристоронніх переговорах за участю ЄС, а вже цього року Міллер на такі зустрічі не їздив, РФ представляв голова Міненерго Олександр Новак."Нафтогаз" припинив закупівлю російського газу з 1 липня, коли минув термін дії додаткової угоди між сторонами, а на переговорах Україна - Росія - ЄС у Відні умов подальших постачань не узгодили. Зараз газ надходить на територію України тільки реверсом з Європи, зокрема зі Словаччини.

Для стабільного транзиту російського газу в Європу Україні необхідно закачати достатні обсяги газу у свої сховища. Навесні для цього Київ попросив у Європи 1,5 млрд доларів.

27-28 серпня у Відні пройдуть двосторонні переговори Україна-ЄС із цього питання. "Нафтогаз" просить виділити йому кредит на закупівлю газу в ПСГ. Сторони планують виробити спільну позицію з питань постачання газу, щоб до середини вересня вийти на тристоронні переговори за участю російської сторони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram