ГоловнаЕкономікаФінанси

Стала відома схема виведення грошей з банку Пшонки

БГ Банк купив за європейський кредит облігації за ринковою ціною, після чого перепродав їх за безцінь

Журналісти ZIK розслідували схему виведення коштів з БГ Банку (банк "Перший"), пов'язаного з колишнім генпрокурорм Віктором Пшонкою. Про те, що з установи зникли близько 65 млн гривень європейського кредиту, повідомила на початку 2015 року Служба безпеки України.

Установу закрили наприкінці листопада минулого року. Як з'ясувалося, це сталося після того, як НБУ виявив незаконну схему з державними борговими паперами за кошти кредиту Європейського інвестиційного банку.

Банк купив облігації внутрішньої державної позики на суму близько 61 млн гривень, після чого перепродав їх менш ніж за 9 тисяч гривень. "Відбулася операція, яка банком маскувалася, але Національний банк її виявив і після цього визнав банк неплатоспроможним", - розповіла Катерина Рожкова, яка очолює департамент банківського нагляду НБУ.

Знайти покупця ОВДП за документами не вдалося, оскільки вони просто зникли. Ім'я покупця має бути відоме Розрахунковому центру, але ця установа не розкриває його ні Нацбанку, ні БГ Банку, який ліквідують.

Таким чином, у банку ховали 3,5 млн євро кредиту ЄІБ, за які "Укренерго" мала будувати високовольтну лінію від Запорізької АЕС до підстанції "Каховська". Примітно, що ці гроші переказали в банк, щоб адмініструвати європейський кредит, вже коли в банк ввели куратора і коли його фінансові проблеми щосили висвітлювали ЗМІ. Під переказом коштів стоїть підпис тодішнього заступника міністра фінансів Віталія Лисовенка.

Крім схеми з ОВДП, вдалося встановити, що банк фактично віддав задарма земділянку вартістю 2,6 млн гривень під Києвом, житловий будинок у Козині, оплатив фіктивні рекламні послуги на 17,8 млн гривень, де-факто списав борг на 4 млн євро одному з клієнтів і т.п. Всі фірми, на які виводилися активи, пов'язані між собою через директорів, юристів і адреси. Підписи під цими документами ставив заступник голови правління БГ Банку Вадим Дратвер, який пропрацював лише 15 днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram