ГоловнаЕкономікаФінанси

Рубль упав до мінімуму за півроку

До падіння привели низькі ціни на нафту, виплати за держборгом і загострення на Донбасі

Рубль упав до мінімуму за півроку
Фото: EPA/UPG

Російський рубль вранці у вівторок подешевшав до долара до нового піврічного мінімуму на тлі зниження нафтових котирувань. Долар на відкритті Московської біржі відзначився на 65,89 вперше з 13 лютого.

До 10.10 котирування долара розрахунками "завтра" на Московській біржі були біля позначки 65,82 рубля, майже на піввідсотка вище за попереднє закриття, повідомляє "Рейтер".

Пара євро/рубль до цього часу оцінювалася у 72,87, на 0,4 відсотка вище за попереднє закриття.

Нафта марки Brent втрачає від початку дня третину долара і оцінюється у $48,42 за барель, сорт WTI також втрачає третину долара і оцінюється у $41,55 за барель.

Проти рубля можуть грати очікування можливого дефіциту валюти при зростанні виплат зовнішнього боргу, ризики підвищення ставки ФРС вже у вересні, а також загострення ситуації на Донбасі.

Внутрішніми несприятливими факторами впливу на рубль є конверсія раніше отриманих рублевих дивідендів і напружений графік виплат за зовнішнім боргом з вересня до кінця року в умовах західних санкцій та водночас ризиків зниження восени обсягів надходження валютного виторгу за продану за поточними низькими цінами нафту з урахуванням тимчасового лага.

Згідно з останніми даними Центробанку Росії, з вересня і до кінця року номінальний обсяг виплат за зовнішнім боргом банків і нефінансових організацій разом з відсотками становить $61 млрд. При цьому регулятор оцінює фактичний рівень чистих платежів за зовнішнім боргом за цей період до $35 мільярдів.

Податковий період почався в понеділок, а пік виплат припадає на 25 серпня, коли завершаться розрахунки з ПВКК, ПДВ і акцизів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram