ГоловнаЕкономікаФінанси

Яценюк обурився через адмінвитрати Фонду гарантування вкладів

Прохання виділити фонду 20 млрд гривень розлютило прем'єра

Яценюк обурився через адмінвитрати Фонду гарантування вкладів

Прем'єр Арсеній Яценюк обурився через витрати Фонду гарантування вкладів на свою діяльність і зажадав повного публічного аудиту витрат цієї структури.

Про це він сказав під час наради з представниками Фонду в четвер, передає прес-служба уряду.

"Ми віддали вам 28,9 мільярда гривень з державного бюджету на те, щоб ці кошти пішли до Фонду і ви виплачували вкладникам ці кошти. І тому як глава Уряду я вимагаю прозорості та звітності", - звернувся він до директора-розпорядника Фонду.

Глава уряду заявив, що з 12 банків, через які виплачувалися кошти вкладникам збанкрутілих фінустанов, шість потім були оголошені проблемними, а три - неплатоспроможними: "Хто приймав рішення про обрання саме цих банків, які взяли бюджетні гроші й мали виплатити їх власникам депозитів і потім самі збанкрутували?"

Фонд, зазначив Яценюк, також має відзвітувати про свої витрати: "Чому витрати на утримання тимчасових адміністрацій Фонду - а за нашими даними, це близько 8 тисяч осіб, - у цілому за рік становитимуть додатково майже 1,8 мільярда гривень, які можна було пустити на виплату депозитів?"

Варто зазначити, що напередодні директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів Костянтин Ворушилін попросив в уряду близько 20 млрд гривень. "Ми звертаємося за підтримкою до Кабінету Міністрів. Перший транш у розмірі 20 млрд гривень був виданий на початку року, зараз ми закінчуємо його освоювати, і ми вже подали на наступний транш заявку, теж в межах цієї ж суми", - сказав він в інтерв'ю програмі "Фінансовий тиждень" на "5 каналі" в неділю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram