ГоловнаЕкономікаФінанси

Сорос закликав кредиторів списати частину боргів України

Мільярдер не вважає імовірний дефолт кінцем світу.

Сорос закликав кредиторів списати частину боргів України
Фото: wikipedia.org

Американський фінансист і меценат Джордж Сорос закликав комітет кредиторів України погодитися на списання частини її боргів. Для цього він написав цілу колонку в електронній версії американської газети Wall Street Journal.

Сорос зазначив, що 1989 року колишній міністр фінансів США Ніколас Брейді розробив так званий "план Брейді" для реструктуризації суверенного боргу низки країн Латинської Америки з частковим списанням. "Містер Брейді тоді розумів, що досвідчені інвестори дивляться в майбутнє, а не в минуле, коли розглядають можливість вкладення коштів у країни, які допустили дефолт. Сьогодні містер Брейді очолює найбільшого власника облігацій України, Franklin Templeton, який виступає різко проти пом'якшення боргового тягаря країни. Його позиція 1989 року і позиція Franklin Templeton сьогодні складно узгоджуються", - зазначив Сорос.

Мільярдер висловив упевненість, що часткове списання заборгованості відповідає інтересам тих, хто готовий інвестувати в українську економіку, оскільки сприяє здійсненню реформ у країні. "Якщо полегшення боргового тягаря може стимулювати ці реформи, то інвестори повинні вимагати їх, так само як МВФ, і ігнорувати аргументи на користь того, що скорочення заборгованості стане кінцем світу", - зазначив мільярдер.

"Власникам облігацій України не повинно бути соромно визнати, що вони виступають проти полегшення боргового тягаря, чи то через "стрижку", чи в будь-який інший формі. Вони ненавидять втрачати гроші від своїх інвестицій так само, як і я. Чому б не визнати це, а не намагатися переконати Україну в тому, що пом'якшення боргового тягаря - це погано для країни? Це принаймні буде щиро і правдиво. Говорити, що пом'якшення боргового тягаря або навіть дефолт не в інтересах України - це лукавство і брехня", - пише Сорос.

Нагадаємо, що перемовини України та її кредиторів без особливих успіхів тривають із весни цього року. У липні сторони повідомили про прогрес, після чого Мінфін виплатив купон за єврооблігаціями, не допустивши дефолту.

Критичною датою для досягнення домовленості є 23 вересня, коли Україна має погасити 500 млн доларів тіла кредиту. Крім цього, 23 серпня потрібно буде виплатити 60 млн доларів чергового купона за борговими паперами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram