ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" зажадав перегляду контракту з "Туркменгазом" у Стокгольмському арбітражі

Російського газового монополіста не влаштовує ціна $240 за 1000 кубометрів

"Газпром" зажадав перегляду контракту з "Туркменгазом" у Стокгольмському арбітражі
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" 8 червня подав позов до Стокгольмського арбітражного суду проти туркменської газовидобувної та газорозподільної компанії "Туркменгаз", вимагаючи перегляду цін за контрактом.

Про це пише російський Forbes.

За контрактом, підписаним у 2010 році, "Газпром" закуповував газ у Туркменії приблизно по $240 за 1000 кубометрів, а обсяг за умовою "бери або плати" становив 10 млрд кубометрів на рік.

На початку 2015 року "Газпром" заявив, що купуватиме у Туркменії всього 4 млрд кубометрів і оскаржуватиме умови контракту у Стокгольмському арбітражі. Скорочення обсягу закупівель монополія пояснила зниженням попиту на російський газ у Європі і в Україні. Через падіння експортних цін на газ у Європу, прив'язаних до цін на нафту, що постійно падають, встановлена ціна на туркменський газ на рівні $240 за 1000 кубометрів перестала влаштовувати "Газпром".

Не домовившись із продавцем про зниження ціни, "Газпром" в односторонньому порядку з січня перейшов на оплату за ціною беззбиткового експорту в Європу. Саме за цією схемою газ оплачено за перші п'ять місяців цього року.

Нагадаємо, напередодні туркменський урядовий портал заявив, що "Газпром" став неплатоспроможним за своїми контрактами купівлі-продажу газу з Туркменістану.

Торік "Нафтогаз України" подав позов до Стокгольмського арбітражного суду, вимагаючи перегляду цін за контрактом із "Газпромом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram