ГоловнаЕкономікаДержава

Порошенко виклав ідеологію нового Податкового кодексу

Збільшиться податок на розкіш, низку податків об'єднають в один.

Порошенко виклав ідеологію нового Податкового кодексу
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко на засіданні Національної ради реформ закликав прискорити розробку податкової реформи і доручив заступнику глави Адміністрації - секретарю ради Національної реформ Дмитру Шимківу винести це питання на розгляд наступного засідання Нацради.

"Так, нам треба більше надходжень. Але ця річка швидко висохне, якщо ми відповідно до стратегії економічної лібералізації не використовуємо реформу для стимулювання вільного підприємництва та економічного розвитку. Реформа не повинна вилитися у збільшення податкового навантаження на економіку, збільшення податкового тиску", - наводяться слова Порошенка на сайті Президента. Однак Президент заявив, що він готовий підтримати збільшення податків у частині оподаткування розкоші. Порошенко нагадав, що Верховна Рада провалила цей закон і "забула про нього".

"Я як Президент хочу нагадати про нього, це - додаткове джерело, це - відновлення справедливості", - заявив Президент і закликав повернутися до обговорення цього питання.

Президент звернувся до досвіду Маргарет Тетчер і навів цитату з її книги: "Зниження податкових ставок може не лише допомогти економці, а й поповнити державний бюджет".

Порошенко також привернув увагу до планів Мінекономіки зменшити оподаткування фонду заробітної плати. "Це - складна проблема, яка у нас залишилася невирішеною після останніх змін до Податкового кодексу. Сьогодні на наш розгляд буде запропоновано ідею об'єднання податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску та військового збору в єдиний податок на заробітну плату", - повідомив глава держави.

Президент заявив, що не підпише податкову реформу, якщо вона не буде передбачати збереження єдиного податку для малого та середнього бізнесу. "Ми чітко повинні розуміти, що це - збереження робочих місць, значного надходження до державного бюджету це не дасть, а просто виштовхне значну частину бізнесу, який ще жевріє, в тінь. Дискусію щодо ставок вважаю припустимою, але головне в цій системі - її простота в адмініструванні, і цю перевагу має бути збережено для всіх груп", - сказав Президент, нагадавши знову про стабільність і передбачуваність.

Порошенко висловив стурбованість темпами підготовки податкової реформи та її синхронізацією з бюджетним процесом. "Зміни сьогодні на вчора неприпустимі, і сьогодні - це крайній термін, коли ми повинні це обговорити, представити, розробити і зареєструвати у Верховній Раді", - підкреслив Порошенко.

"Є потреба і цього разу ставити бізнес догори ногами? Чи ми все-таки зафіксуємо в новому Податковому кодексі перехідні положення, поетапне впровадження нововведень, що дасть можливість бізнесу і громадянам плануватися і готуватися до їх імплементації", - сказав Президент.

Нагадаємо, від початку цього року до Податкового кодексу України ввели низку положень, які викликали критику серед експертів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram