ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада скасувала мораторій на реалізацію майна боржників "Нафтогазу"

Депутати вирішили поліпшити фінансовий стан НАКу

Рада скасувала мораторій на реалізацію майна боржників "Нафтогазу"
Фото: Макс Левин

Верховна Рада 251-м голосом "за" ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект №2956, який входить до пакету МВФ-івських законів.

Він передбачає скасування мораторію на застосування примусової реалізації майна для погашення боргів перед "Нафтогазом України" та її дочірніми підприємствами. Цей законопроект покликаний поліпшити фінансовий стан НАКу.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що заборгованість підприємств теплокомуненерго, у статутних фондах яких частка держави складає щонайменше 25%, перед НАК "Нафтогаз" становить приблизно 1,5 мільярда гривень. Однак компанію позбавили дієвих інструментів про стягнення заборгованості та механізмів впливу на підприємства-боржники.

Закон ухвалено з поправкою, що реалізація майна відбувається виключно за рішенням Кабінету Міністрів України.

Законопроект входить у пакет законів, який Рада має ухвалити для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом, зокрема для отримання другого траншу кредиту у розмірі 1,7 мільярда доларів.

Нагадаємо, що дефіцит "Нафтогазу" минулого року був більшим, ніж дефіцит бюджету України. Збиток компанії у 2014 році становив 85 млрд гривень (за міжнародними стандартами фінансової звітності) за прибутку у 74,4 млрд гривень.

"Нафтогаз" є монополістом з транспортування газу транзитними газопроводами, монополістом з транспортування нафти нафтопроводами, а також найбільшим видобувачем газу і найбільшим видобувачем нафти в Україні. У компанії працюють близько 175 тисяч осіб.

Згідно зі звітом за 2014 рік, підприємства "Нафтогазу" видобули 16,85 млрд кубометрів газу і 2,42 млн тонн нафти і конденсату, пробурили 209 кілометрів свердловин, транспортували 16,86 млн тонн нафти і 100,5 млрд кубометрів газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram