ГоловнаЕкономікаФінанси

Яресько в середу зустрінеться з кредиторами України

Часу у Мінфіну обмаль - 24 липня чекає чергова виплата

Яресько в середу зустрінеться з кредиторами України

Міністр фінансів України Наталія Яресько проведе у середу, 15 липня, у Вашингтоні перші прямі переговори з комітетом приватних кредиторів України.

Як зазначає The Wall Street Journal, переговори можуть стати вирішальними напередодні погашення Україною $120-мільйонного купона за єврооблігаціями, яке має відбутися 24 липня.

Представник української делегації сказав газеті, що Київ може провести ці виплати і уникнути дефолту, якщо сторони подолають розбіжності на переговорах у середу. "Якщо ми досягнемо серйозного прогресу, то, думаю, ми зможемо здійснити платіж", - сказав він.

У разі протермінування платежу за купоном Україна опиниться лише в ситуації технічного дефолту, вважають при цьому українські офіційні особи. Проте комітет кредиторів дає зрозуміти, що невиплата стане дефолтом, здатним порушити плани України щодо відновлення економіки.

"Технічний дефолт - це жодною мірою не кінець для країни, а початок реструктуризації. Це відріже нас від публічних ринків на якийсь період часу, але ми до цього були готові від самого початку", - сказав в інтерв'ю WSJ міністр економіки України Айварас Абромавічус.

Протермінування не матиме великого негативного впливу на банки, якщо врешті-решт досягнуть угоди про реструктуризацію і Київ зможе виплатити за графіком вересневі $500 млн за єврооблігаціями, сказав газеті інший неназваний український чиновник.

Аналітики Goldman Sachs вважають, що, якщо Україна зробить 24 липня платіж за паперами, це знизить довіру до її погроз, оголосить борговий мораторій і, відповідно, послабить її переговорні позиції, тому сценарій дефолту у банку вважають базовим.

Нагадаємо, реструктуризація боргів є частиною програми міжнародної допомоги Україні, проте переговори з кредиторами топчуться на місці з березня. Україна погрожує ввести мораторій на обслуговування боргів, якщо утримувачі приблизно $20 млрд її облігацій не погодяться на 40-відсоткове списання основої суми боргу, зниження відсотків і розстрочку.

Кредитори у свою чергу вважають, що і без списання основної суми Україна зможе укластися в необхідні МВФ параметри боргового навантаження, і пропонують тривале відтермінування виплат. Кредитори пропонують заощадження платежів у $16 млрд завдяки повній відмові від виплати основного боргу до 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram