ГоловнаЕкономікаБізнес

Туркменістан оголосив "Газпром" неплатоспроможним

Росія від початку року перестала платити за туркменський газ

Туркменістан оголосив "Газпром" неплатоспроможним
Фото: expertpost.ru

"Газпром" стала неплатоспроможною за своїми контрактами купівлі-продажу газу з Туркменістану, повідомив у середу туркменський урядовий портал Oilgas.gov.tm.

"Російська компанія ВАТ "Газпром" стала неплатоспроможною за своїми контрактами купівлі-продажу природного газу у зв'язку з тривалою світовою економічною кризою і введеними західними країнами економічними санкціями проти Росії. ВАТ "Газпром" від початку 2015 року не платить за своїми боргами перед ДК "Туркменгаз" за поставлені обсяги туркменського природного газу", - стверджується в повідомленні.

Нагадаємо, у 2003 році Росія і Туркменія підписали угоду про співпрацю у газовій галузі на 25 років. У рамках угоди ТОВ "Газпром експорт" (100-процентне дочірнє товариство ВАТ "Газпром") і ГТК "Туркменнафтогаз" уклали довгостроковий контракт купівлі-продажу туркменського природного газу.

Угода передбачала постачання в Росію до 70-80 млрд куб. м в рік через газопровід "Середня Азія - Центр", а потім по трубі "Схід - Захід". У 2006-2008 року в Росію йшло 41-42 млрд куб. м туркменського газу в рік. З 2009 року поставки знизилися до 11-12 млрд куб. м, а на 2015 рік "Газпром" вирішив скоротити закупівлі до 4 млрд куб. м.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram