ГоловнаЕкономікаФінанси

Фриз: депутати не зробили висновків із ситуації в Греції

Держава не повинна відшкодовувати збитки осіб, які намагалися заощадити на кредитах.

Фриз: депутати не зробили висновків із ситуації в Греції
Фото: solydarnist.org

Депутат Верховної Ради Ірина Фриз (БПП) вважає, що голосування за законопроект про реструктуризацію валютних кредитів стало великою помилкою парламенту і його результати слід скасувати.

"На жаль, 229 депутатів не зробили висновків з подій у Греції. Голосування парламенту за законопроект 1558-1 є величезною помилкою і становить небезпеку економіці держави. Питання осіб, які мають кредитні зобов'язання в іноземній валюті, безпосередньо пов'язані з питанням депозитних вкладників, стабільністю банківської системи під час кризи і в цілому зі стабільністю фінансової системи держави", - цитує політика прес-служба партії "Солідарність".

Вона наголосила, що прийняте рішення - звичайний популізм і становить велику загрозу для держави, оскільки воно - в разі підписання закону президентом Петром Порошенком - призведе до припинення міжнародної допомоги, що означає неминучий суверенний дефолт. "Сумніваюся в доцільності ставити на терези проблему валютних позичальників і економіку всієї держави: робочі місця, пенсії, зарплати державного та комунального секторів", - зазначила Фриз.

Законопроект 1558-1 також призведе до масових банкрутств банків, прискорення і без того високої інфляції.

"Будь-який кредит - це виключно добровільна операція з високим рівнем ризику. І на відміну від депозитного вкладу, який повинен захищатися державою через Фонд страхування вкладів, не захищається в жодній цивілізованій державі. Узяття валютних кредитів було обумовлено тим, що на них процентна ставка була значно нижчою, ніж на кредити у гривні. Тож більшість випадків звернення по валютні кредити були спробою мінімізувати витрати зі сплати боргових зобов'язань. Однак держава або банківська система не повинні відшкодовувати збитки осіб, які виникли через спроби де-факто оптимізувати кредитну операцію", - додала Фриз.

Вона зазначила, що законопроект ухвалено з порушенням регламенту та здорового глузду, тому його слід скасувати.

Нагадаємо, законопроект 1558-1, або законопроект про "долар по 5 гривень", напередодні ввечері ухвалили без обговорення, під тиском натовпу, що зібрався під будівлею парламенту, і де-факто шантажу з боку фракцій "Самопоміч", "Батьківщина" та Радикальної партії.

Мінфін і Нацбанк підрахували, що виконання закону обійдеться державі у 95-100 млрд гривень, що неминуче завалить українську фінансову систему.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram