ГоловнаЕкономікаФінанси

Яресько: закон про реструктуризацію кредитів - популізм, а не справедливість

Потенційні втрати банківської системи від такого кроку складуть 95 млрд гривень, зазначила міністр.

Яресько: закон про реструктуризацію кредитів - популізм, а не справедливість
Фото: Макс Требухов

Ухвалення Верховною Радою закону про переведення споживчих кредитів в іноземній валюті в гривню за курсом на дату укладення договору - це виклик справедливості в Україні.

Про це заявила міністр фінансів України Наталія Яресько.

"Сьогодні весь уряд працює над тим, щоб підвищити рівень справедливості в нашому суспільстві. Однак цей закон ніяк не допомагає із цим", - написала міністр у Facebook.

Вона нагадала, що одні громадяни України, які взяли позики в банках, незважаючи на кризу, справно виплачують свої кредити, інші громадяни взагалі не беруть кредитів, щоб не ризикувати, треті взяли кредит, але домовилися про їхню реструктуризацію і продовжують виплачувати їх.

"Але чому депутати вирішили подбати про інтереси лише зовсім невеликої частини позичальників, які взяли валютні кредити?" - запитує Яресько.

За її словами, потенційні втрати цілої банківської системи від такого рішення Верховної Ради складуть 95 млрд гривень, а це більше, ніж буде витрачено за рік на оборону і правоохоронну діяльність. "І ці кошти будуть платити всі громадяни, у формі погіршення стану нашої банківської системи, нових банкрутств банків, втрат депозитів громадянами, які ні в чому не винні. Це - популізм, який не має нічого спільного зі справедливістю", - додала Яресько.

Нагадаємо, 2 липня народні депутати з другої спроби ухвалили в третьому читанні і в цілому законопроект про реструктуризацію валютних кредитів, який суперечить зобов'язанням, які Україна взяла на себе, підписавши з МВФ програму фінансової допомоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram