ГоловнаЕкономікаФінанси

Яресько звернулася до народу з приводу переговорів із кредиторами

Мінфін знову пригрозив припинити держборгові виплати

Яресько звернулася до народу з приводу переговорів із кредиторами
Фото: Макс Требухов

Міністр фінансів Наталія Яресько звернулася до громадян України з приводу переговорів із приватними кредиторами про реструктуризацію державного боргу.

Яресько нагадує, що програма "Механізм розширеного фінансування", підписана з Міжнародним валютним фондом, передбачає, що зусилля зі стабілізації фінансової ситуації в Україні не можуть лягати тільки на громадян і повинні бути розподілені також між самим МВФ (що надає 17,5 млрд доларів фінансування), офіційними кредиторами (7,2 млрд доларів) і комерційними кредиторами (15,3 млрд доларів за рахунок реструктуризації державного боргу).

Перші дві групи свій внесок уже роблять, наголошує Яресько. "Але власники суверенних комерційних зовнішніх зобов'язань України, представлені Спеціальним комітетом кредиторів, які є третьою групою, досі відмовляються зробити свій внесок у відновлення України. Незважаючи на складність нашої ситуації, вони три місяці відмовляються проводити предметні переговори про умови боргової операції", - заявила Яресько.

Міністр наголошує, що уряд не втрачає надії, що з кредиторами вдасться домовитися, але якщо цього не станеться, він готовий використовувати своє законне право "припинити виплати міжнародним зовнішнім кредиторами, щоб захистити економіку України і зберегти фінансові ресурси до того часу, коли буде досягнуто прийнятної угоди з кредиторами".

Яресько додала, що уряд у цьому повністю підтримують і МВФ, і країни "великої сімки".

Нагадаємо, Україна проведе зустріч із кредиторами і МВФ 30 червня. На ній заплановано обговорити оновлену пропозицію українського уряду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram