ГоловнаЕкономікаДержава

Оприлюднено результати аудиту тарифів на газ

Аудитори підтвердили коректність розрахунків "Нафтогазу", але самі тарифи не перевіряли

Оприлюднено результати аудиту тарифів на газ
Фото: Макс Левин

Робоча група, до якої увійшли представники Нацкомісії з регулювання комунальних послуг та провідних міжнародних аудиторських компаній Deloitte, PwC, EY і KPMG, оприлюднила результати аудиту тарифів на газ для населення.

Звіт розміщено на сайті НКРЕКП.

Аудитори підтвердили коректність розрахунку, який їм надали НКРЕКП, "Нафтогаз України" і "Укргазвидобування".

При цьому перевірка наданих даних не проводилася.

Аудитори зазначають, що, враховуючи суспільний інтерес, НКРЕКП може сформувати їм детальніше технічне завдання і доручити додатково перевірити ці дані.

Робочу групу було створено 2 червня.

Директор з розвитку бізнесу "Нафтогазу" Юрій Вітренко у своєму фейсбуці прокоментував звіт аудиторів.

"Пам'ятаєте політиків-популістів і їхню масовку, які розганяли по фейсбуку (да яке там по фейсбуку, вони це робили по телеку і у всіх газетах), красиві графіки з цінами на газ, порівнювали їх з ціною російського газу, із "собівартістю" видобутку газу в Україні і показували, яку величезну частину з цієї ціни забирає собі "посередник" в особі "Нафтогазу"? Так от, подивіться цей звіт, який опублікувала Національна Комісія (незалежний регулятор) і який підготувала робоча група, в яку входили представники всіх найбільших міжнародних аудиторів! З цього звіту чітко видно, як безсоромно брехали людям згадані вище політики-популісти і обслуга", - написав він.

Вітренко підкреслює, що ціна 7188 гривень за тисячу кубічних метрів включає податки (ПДВ), вартість транспортування магістральними і розподільними газопроводами, тариф на постачання (облгази).

"Тому порівнювати її з ціною газу без без ПДВ на кордоні - просто нерозумно. Для довідки - роздрібні ціни на газ в тій же Європі відрізняються від оптових у 2-3 рази. Мало того, ця ціна 7188 грн за ткм - максимальна ціна - без обліку продажу за ціною в 3600 грн в рамках "соціальної норми" (а це основний обсяг споживання газу населенням). Тому якщо хтось і хоче порівнювати з цінами імпорту, то треба порівнювати середню ціну газу як товару, яка становить 3 293,6 грн  - більш ніж у 2 рази менше! "Нафтогаз" отримує лише з цієї ціни 32 гривні. Це 0,45%!!!! Такої низької маржі немає в жодної компанії на ринку. Навіть облгази отримують утричі більше (і це без транспорту, тільки за поставку газу)!!! І ці сміховинні 0,45% - це ілюзія, тому що їх можна отримати тільки за умови 100% розрахунку від споживачів, а це ніколи не було реально..." - підсумував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram