ГоловнаЕкономікаБізнес

МВС порушило справу про перемогу Фірташа над "Нафтогазом" у Стокгольмському суді

Слідчі отримали свідчення про змову НАК і РУЕ.

МВС порушило справу про перемогу Фірташа над "Нафтогазом" у Стокгольмському суді
Фото: Макс Левин

Міністерство внутрішніх справ порушило кримінальну справу за фактом змови колишніх керівників "Нафтогазу України" з Дмитром Фірташем під час розглядів у Стокгольмському суді, які завершилися поразкою української сторони..

"Коротко поясню суть. Наприкінці 2010 року Стокгольмський арбітражний трибунал виніс рішення у судовому розгляді між "Росукренерго" і НАК "Нафтогаз України" у справі про експропріацію 11 млрд куб. м газу. "Нафтогаз" зобов'язали повернути РУЕ 12,1 млрд куб. м газу в підземних газових сховищах України з урахуванням 1,1 млрд. куб. неустойки", - повідомив у фейсбуці міністр Арсен Аваков, наголосивши, що йдеться про "десятки мільярдів".

Справу розслідують за статтею про зловживання службовим становищем.

Аваков стверджує, що слідчі МВС отримали якісь нові свідчення у цій справі, які дають підставу припускати існування злочинної змови.

"Передали для процесуального керівництва в Генпрокуратуру. Спільно з ГП визначаємо порядок розслідування у цій надважливій для країни справі", - повідомив він.

Варто зазначити, що 2010 року, коли ухвалили це рішення, "Нафтогаз" очолював Євген Бакулін. Зараз він є депутатом Верховної Ради і має недоторканність.

Конфлікт із приводу 11 мільярдів кубометрів газу між "Нафтогазом" і РУЕ розпочався в січні 2009 року, коли уряд Юлії Тимошенко відібрав їх через борг РУЕ на суму 1,7 млрд доларів. Відбір газу за борги не оформили юридично між "Нафтогазом" і "РосУкрЕнерго", що стало приводом для судових розглядів. Улітку 2010 року Стокгольмська торгова палата зобов'язала "Нафтогаз" повернути газ РУЕ, що й було зроблено в грудні 2010-го - в лютому 2011 року.

Улітку 2014-го було оголошено про ліквідацію РУЕ за рішенням її власників - російського "Газпрому" і фірми Centragas Holding Дмитра Фірташа.

У жовтні 2014-го тодішній міністр енергетики Юрій Продан повідомив, що Україна вирішила повернути газ "РосУкрЕнерго", а в листопаді Генеральна прокуратура оскаржила початковий контракт купівлі-продажу 11 мільярдів кубометрів газу між "Нафтогазом" і "Газпромом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram