ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна на тристоронніх переговорах погодилася закачати 19 млрд кубів газу

Чинна угода щодо постачання газу обмежена 1 липня

 Україна на тристоронніх переговорах погодилася закачати 19 млрд кубів газу
Александр Новак
Фото: pravdaurfo.ru

У вівторок в Брюсселі відбулася зустріч експертів України, Росії та Єврокомісії щодо умов постачання російського газу.

Як повідомив міністр енергетики РФ Олександр Новак, проект тристороннього протоколу передбачає обсяги закачування газу в українські підземні газові сховища напередодні зими в обсязі не менш як 19 мільярдів кубометрів.

"Досягнуто домовленості про обсяги газу, які повинні бути закачані в ПСГ до початку опалювального сезону. Йдеться про обсяги щонайменше 19 мільярдів кубометрів. Крім того, домовилися про те, що в протоколі буде враховано надання фінансової допомоги Єврокомісією для купівлі газу Україною в разі відсутності таких коштів", - передає слова Новака РИА Новости.

Протокол заплановано до підписання на тристоронній міністерській зустрічі, яка пройде, швидше за все, після 20 червня. У ньому має бути зафіксовано умови постачання російського газу аж до весни 2016 року.

Нагадаємо, угода, за якою Україна зараз закуповує газ у Росії, припиняє дію з 1 липня.

Перед переговорами у вівторок Росія зажадала включити в нову газову угоду з Україною умову, за якою "Нафтогаз" буде зобов'язаний закачати в підземні сховища певний обсяг російського газу.

На початку лютого прем'єр-міністр Арсеній Яценюк наказав влітку максимально закачати в сховища європейський газ. Однак з початку другого кварталу у зв'язку зі зниженням цін на нафту російський газ став коштувати менше, ніж європейський - а саме 247 доларів за тисячу кубометрів.

Українські сховища здатні вмістити до 32 млрд кубометрів газу. Минулу зиму країна почала із запасами 16,75 мільярда кубометрів і навіть в умовах теплої зими була змушена імпортувати паливо з Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram