ГоловнаЕкономікаБізнес

Проти України від інвесторів подано позови на 170 млрд гривень

Мін'юст найме проти іноземних інвесторів іноземних юристів

Проти України від інвесторів подано позови на 170 млрд гривень
Антон Янчук
Фото: minjust.gov.ua

Іноземні інвестори вимагають в міжнародних судах стягнення з України 170 млрд гривень, розповів заступник міністра юстиції Антон Янчук на брифінгу.

Наразі розглядають 19 позовів, і ще 21 претензія знаходиться на стадії досудового розгляду або медіації. "Наразі загальна сума вимог у спорах і у судових справах становить в районі 170 млрд гривень", - сказав Янчук. Для порівняння, у 2014 році цей показник знаходився на рівні 30 млрд гривень, а у 2013 році - близько 20 млрд гривень.

Янчук вважає, що різке збільшення суми позовних вимог до України в 2015 році пов'язане з низкою об'єктивних причин, зокрема з окупацією частини території країни, коливаннями курсу долара і неналежним функціонуванням української судової системи.

Він також повідомив, що Мін'юст ще не закуповував юридичних послуг для представництва в міжнародних судах, але планує це зробити і використовувати іноземних юристів для участі в 17 судових процесах.

Нагадаємо, що інвестиційний клімат України за 5-бальною шкалою знаходиться на рівні 2,51 бала, згідно зі щоквартальним дослідженням Європейської бізнес-асоціації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram