ГоловнаЕкономікаБізнес

"Луганськтепловоз" пропишеться в українському Сєвєродонецьку

Перереєстрації не заважає навіть те, що завод має російського власника.

"Луганськтепловоз" пропишеться в українському Сєвєродонецьку

Підконтрольний російському "Трансмашхолдингу" "Луганськтепловоз" перенесе адресу реєстрації з Луганська в Сєвєродонецьк, контрольований Україною.

Відповідне питання внесено в порядок денний позачергових зборів акціонерів ПАТ, призначених на 15 червня.

Російське видання "Коммерсантъ" із посиланням на джерело, близьке до "Луганськтепловозу", пише, що основна причина зміни прописки - труднощі з веденням господарської діяльності на території невизнаної ЛНР. "Зараз ПАТ фактично позбавлене можливості здійснювати будь-які фінансові операції: неможливо розрахуватися з постачальниками, 80% з яких - українські", - зазначив він. Крім того, додав співрозмовник, є проблеми з відвантаженням готової продукції, перебої з постачанням комплектуючих і труднощі з поверненням експортного ПДВ.

Для "Луганськтепловозу" ускладнено й експорт локомотивів у Росію. Через підконтрольний ДНР і ЛНР кордон легально вивезти товари неможливо: українських митників там немає, а для вивезення через інші пункти пропуску необхідно провезти локомотиви через лінію розмежування сторін.

Втім, за даними видання, останні постачання в Росію "Луганськтепловоз" здійснював у січні. Тоді поставили п'ять локомотивів. Протягом наступних місяців завод використовував транспортно-експедиційну компанію "Транс-Магістр", зареєстровану в Києві. Постачання відбувалися через Валуйський митний пост у Білгородській області, який межує з територією, контрольованою Україною.

"Луганськтепловоз" - найбільший виробник локомотивів в Україні. 76% заводу належить "Трансмашхолдингу". Близько 95% продукції заводу постачають "Російській залізниці" (у 2014 році - 282 секції локомотивів, тобто приблизно 141 машину, цього року планують поставити до 93 секцій).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram