ГоловнаЕкономікаБізнес

Яценюк запропонував припинити цигаркову тяганину проти Австралії

Україна може відкликати свою скаргу із СОТ.

Яценюк запропонував припинити цигаркову тяганину проти Австралії
Фото: smokefreeaustralia.blogspot.com

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк запропонував Мінекономіки відкликати зі Світової організації торгівлі скаргу на антитютюновий закон в Австралії, який забороняє використання торговельних марок і логотипів компаній на цигаркових пачках.

"Ми з 2012-го, виявляється, судимося з Австралією в СОТ із приводу пачок сигарет. Начебто за даними, які в мене є, цей позов Україна подала на підставі клопотання американської торгової палати, яке датоване 2012 роком. Позов полягає в тому, що пачки цигарок, які виробляють в Австралії, не мають безпосередньо торгової марки, а вони таким чином зроблені, що відразу відпадає бажання курити. І Україна приєдналася на незрозумілих підставах до цього позову, який датовано 2012 роком", - заявив прем'єр на засіданні уряду.

Він доручив міністрові економіки Айварасу Абромавічусу розібратися в цьому питанні. "І в мене глибокі сумніви з приводу доцільності цього торгового спору з Австралією", - додав Яценюк.

Нагадаємо, що скарга України обґрунтована тим, що антитютюнові заходи Австралії нібито порушили угоду СОТ "Про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності".

З 2012 року всі цигарки в Австралії почали продавати в однакових пачках темно-коричневого кольору. Назви виробників і марку сигарет слід писати стандартними літерами білого кольору. При цьому написи, що попереджають про небезпеку куріння для здоров'я, а також фотографії, що ілюструють поширені хвороби курців, займають 75% лицьового боку пачки і 90% заднього.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram