ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін попросить у Ради дозволу не погашати борги (оновлено)

Україна вирішила вдатися до жорстких методів у переговорах із кредиторами

Кабмін попросить у Ради дозволу не погашати борги (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Кабінет Міністрів найближчим часом внесе до Верховної Ради проект закону, що дає йому право припинити погашати борги іноземним кредиторам.

Про це стало відомо LB.ua із власних джерел. Інформацію джерел підтвердила прес-служба уряду.

На сайті Кабміну з'явилася заява, у якій вказано, що уряд дійсно вносить законопроект про надання йому права у разі необхідності припинити виплати власникам міжнародних боргових зобов'язань.

Уряд зазначає, що більшість боргів з'явилася за Віктора Януковича і у найближчі чотири роки країна мусить повернути близько 30 млрд доларів США. "Вже сьогодні у державному бюджеті на 2015 рік видатки на обслуговування боргу становлять стільки ж, скільки сукупні витрати на оборону і правоохоронну діяльність - понад 90 млрд гривень кожен. Це близько 5% ВВП кожен. Уряд має право спрямовувати кошти, які платять платники податків в Україні, на потреби її громадян, а не на повернення кредитів, які брав клептократичний режим Януковича", - йдеться у заяві.

Кабмін підкреслює, що міжнародна спільнота підтримала Україну грошима: 17,5 млрд доларів обіцяє МВФ, ще 7,2 млрд - інші партнери.

"Але важливо, щоб власники наших боргових зобов'язань також зробили свій внесок у ці зусилля. І тому 15,3 млрд дол. США - це зменшення тягаря на платіжний баланс за наступні 4 роки, яке ми очікуємо за результатами переговорів з нашими міжнародними комерційними кредиторами шляхом реструктуризації боргів. Без потужної участі комерційних кредиторів Україна не зможе стабілізувати ситуацію і повернутися до економічного зростання у 2016 році", - заявили у Кабміні.

Щоб схилити кредиторів до поступок уряд просить право припиняти виплати за деякими зовнішніми зобов'язаннями.

"Будь-який мораторій, оголошений відповідно до нового закону, в майбутньому не вплине на наші двосторонні і багатосторонні боргові зобов‘язання, так само і не впливатиме на наші внутрішні зобов'язання. Дія закону спрямована на ті зовнішні суверенні прямі і гарантовані зобов'язання, що окреслено у периметрі (окрім двох державних банків і Укрзалізниці)", - заявили в Кабміні.

"Слід зауважити, що надання такого права урядові України ніяк не впливає ані на стабільність банківської системи країни, ані на курс української гривні. Але ухваленням цього закону, ми просимо наших іноземних приватних кредиторів долучитися до підтримки України та розділити з нами важкий тягар", - наголошується в повідомленні.

В ідеалі влада України хоче, щоб кредитори "пробачили" половину суми боргу (з $23 млрд), пояснило LB.ua джерело.

На сайті Ради з'явилося два законопроекти від уряду. Перший - №2898 - власне, вводить право уряду на мораторій із зовнішніх виплат. Другий - №2899 - призупиняє на термін дії такого мораторію деякі положення Бюджетного кодексу, пов'язані з держборгом.

Нагадаємо, 4-річна програма Міжнародного валютного фонду для України передбачає, що країна повинна домовитися зі своїми приватними кредиторами про зниження податкового навантаження на 15,3 млрд дол. У цю суму входить і відстрочка на платежі, і списання частини боргів.

У середині березня Міністерство фінансів почало переговори про реструктуризацію цілої низки цінних паперів, серед яких і державні єврооблігації, і євробонди, і кредити державних підприємств, зокрема Укравтодору, Укрексімбанку, Ощадбанку, "Фініпро", конструкторського бюро імені Янгеля, Укрмедпостачу, а також запозичення Київської міської ради.

Міністр фінансів Наталія Яресько заявила, що переговори повинні завершитися до літа і що без реструктуризації боргів України може опинитися поза програми МВФ. Росія як утримувач єврооблігацій України на суму 3 мільярди доларів одразу відмовилася продовжувати термін їхнього обігу.

Інші власники на чолі з Franklin Templeton, найбільшим кредитором України, створили переговорний комітет і найняли консультанта з групи Blackstone. У перших числах квітня стало відомо, що вони запропонували Україні умови реструктуризації, які не передбачають суттєвого списання боргів. Україна з таким варіантом не погодилася.

У середині травня Яресько в інтерв'ю Financial Times заявила, що кредитори з цього пулу не хочуть вести публічні переговори, і повідомила, що Київ "розглядає всі варіанти" дій у разі відсутності прогресу в питанні реструктуризації. Одночасно колишній міністр фінансів США Лоуренс Саммерс (був в уряді за президентства Білла Клінтона) опублікував статтю у Financial Times, в якій запропонував Україні підготуватися до дефолту. На його думку, Україна повинна показати кредиторам, що ті втратять більше, якщо не погодяться поступитися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram