ГоловнаЕкономікаДержава

Україна готова викуповувати в Румунії надлишки газу

Відкриття нового газового маршруту може відбутися 2016 року.

Україна готова викуповувати в Румунії надлишки газу

Україна готова з 2016 року почати імпорт газу з Румунії, заявив голова "Укртрансгазу" Ігор Прокопів.

"На 2016 рік румуни очікують фізичного профіциту газу в обсязі близько 1-2 млрд куб. м. Вони шукають ринки збуту, а нас буде цікавити цей газ як диверсифікація. У 2016 році ми готові купити ці 1-2 млрд куб. м газу в Румунії", - сказав він.

Технічно газ в Україну можна постачати через дві газовимірювальні станції, що розташовані на території Румунії.

За словами Прокопіва, румунський напрямок у перспективі дасть можливість відкрити доступ до природного газу з Греції, який туди постачають через LNG-термінали, але реалізація цього проекту проблематична через позицію Болгарії. "Там проблема з болгарами: вони на 30 років підписали з "Газпромом" угоду, що будуть працювати тільки з ним", - пояснив топ-менеджер.

Нагадаємо, компанія Transgaz, яка управляє газотранспортною системою Румунії, заявила, що не зможе забезпечити реверс газу в Україну до 2016-2017 року.

Зараз Україна має можливість імпортувати газ через територію Польщі, Угорщини, Словаччини, а також з Росії. Угорський і польський напрямок за своєю пропускною здатністю не дуже великі і зараз не задіяні, оскільки російський газ дешевший від європейського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram