ГоловнаЕкономікаБізнес

В ДПЗКУ зривають призначення нового керівництва, - ЗМІ

Результати конкурсу мали оголосити ще у квітні

В ДПЗКУ зривають призначення нового керівництва, - ЗМІ
Фото: www.rionegro.com.ar

ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України", яке має виконувати багатомільярдний контракт із поставок зерна у Китай, вже більш як півроку не має повноцінного керівника.

Як з'ясував "Главком", керівництво Міністерства аграрної політики та продовольства досі не оголосило повторний конкурс із пошуку топ-менджера для корпорації, яка зриває виконання домовленостей з Китаєм.

Нагадаємо, Міністерство аграрної політики та продовольства вперше оголосило конкурс "за прозорою та відкритою процедурою із залученням представників кадрових агентств" на посаду голови правління ДПЗКУ ще 12 лютого. Передбачалося, що його результати стануть відомі 16 квітня. Проте за два дні до призначеної дати конкурсна комісія раптом заявила, що проведе повторний відбір.

Загалом документи на участь у конкурсі подали 28 претендентів. До етапу презентації конкурсних пропозицій допустили 24-х кандидатів. Але у підсумку конкурс не відбувся. Терміни оголошення нового конкурсу досі не затверджено. Понад те, керівництво міністерства приховує інформацію навіть про перший конкурс, який у результаті визнали таким, що не відбувся.

Водночас раніше народний депутат Олег Осуховський повідомив, що збитки від діяльності ДПЗКУ становлять майже 700 мільйонів гривень. За даними депутата, за участю "нинішніх менеджерів корпорації відбулося кредитування приватних компаній на суму 160 мільйонів гривень".

За інформацією видання, правоохоронні органи зацікавилися діяльністю низки приватних зернотрейдерських компаній, які могли виступити прокладками у виконанні Україною найбільшого контракту на поставку зерна в Китай. Як стало відомо виданню, МВС попросило у Державної продовольчо-зернової корпорації України інформацію про роль компаній Noble Resources, Minermet С.А., Sinopharm Фортуна Шлях Compani у виконанні договору з Китаєм. У розпорядженні редакції є запит Міністерства внутрішніх справ у ДПЗКУ від 7 травня 2015 року.

Нагадаємо, українсько-китайський продовольчий контракт знаходиться під загрозою зриву, а Києву загрожують багатомільярдні збитки. Однією з причин затримки у проведенні кадрового конкурсу є спроби приватних структур і їхніх лобістів у владі витиснути з китайського напрямку держкорпорацію і самостійно забезпечувати Піднебесну кукурудзою, ячменем та іншими зерновими. Відсутність повноважного керівника в ДПЗКУ лише спрощує це завдання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram