ГоловнаЕкономікаФінанси

Набув чинності меморандум про реструктуризацію валютних кредитів

Документ підписали 11 банків, у тому числі Приват

Набув чинності меморандум про реструктуризацію валютних кредитів
Фото: mvs.gov.ua

Національний банк повідомив про набуття чинності меморандуму про реструктуризацію споживчих кредитів в іноземній валюті. Його підписали 11 банків, деякі з яких знаходяться під зовнішнім управлінням, повідомляє прес-служба НБУ.

Серед підписантів: ПриватБанк, Дельта Банк, Надра Банк, Альфа-банк Україна, Креді Агріколь Банк, Платинум Банк, Фідо Банк, УПБ, банк "Михайлівський", банк "Грант", Регіон-банк.

Щоб почати процес реструктуризації боргу, позичальник повинен письмово звернутися до свого банку з проханням про конвертацію згідно з меморандумом і зареєструвати звернення у банку. У разі відмови або отримання рішення про застосування умов, які гірші від передбачених цим меморандумом, позичальникові потрібно звернутися до спеціальної комісії при громадській раді Національного банку.

Під реструктуризацію потрапляють іпотечні кредити, залишок за основною частиною яких не перевищує 2,5 млн гривень за офіційним курсом, встановленим Нацбанком України на 1 січня 2015 року. Тобто - 158,5 тисячі доларів США.

Як зазначає НБУ, набуття меморандумом чинності сталося після підписання Президентом Петром Порошенком закону, що звільняє від оподаткування податки фізосіб, які виникають у разі прощення частини його боргу. Воно стосується всіх валютних кредитів, крім тих, які було видано співробітникам банків.

Друга виконана умова - відмова від застосування санкцій до банків, які можуть порушити нормативи під час реструктуризації валютних кредитів.

Нагадаємо, голова НБУ Валерія Гонтарева раніше говорила, що банки, які підписали меморандум, готові списати валютним позичальникам 15 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram