ГоловнаЕкономікаДержава

Росія подала позови до СОТ проти України і Євросоюзу

Справа стосується антидемпінгових заходів щодо нітрату амонію

Росія подала позови до СОТ проти України і Євросоюзу
Фото: http://podrobnosti.ua

Росія подала два позови до Світової організації торгівлі (СОТ): проти України у зв'язку з митами на нітрат амонію і проти Європейського Союзу - у зв'язку з антидемпінговими заходами щодо російських зварних труб і також нітрату амонію.

Про це повідомив директор департаменту торгових переговорів мінекономрозвитку РФ Максим Медведков, інформує "Интерфакс".

"У четвер ми попросили консультації", - сказав він, пояснивши, що це є першим етапом подачі позову. За його словами, якщо протягом 60 днів консультації ні до чого не приведуть, то Росія ініціює створення панелей арбітрів за цими двома позовами.

На думку російської сторони, під час проведення антидемпінгових розслідувань з боку ЄС щодо нітрату амонію, а також зварних труб, і з боку України щодо нітрату амонію були порушені зобов'язання ЄС і України перед СОТ, а саме - під час розрахунку собівартості продукції не враховувалися ціни на електроенергію всередині Росії, а бралися ціни з третіх країн, тобто застосовувалися так звані енергокоректування. "Тим самим у результаті цих заходів було завдано значної шкоди російським постачальникам", - зазначив Медведков.

За його словами, позов до ЄС з нітрату амонію і зварних труб вирішили об'єднати в один, оскільки по суті претензії однакові.

Медведков повідомив, що вжиті заходи щодо російської продукції призвели до того, що експорт зварних труб з РФ у ЄС практично припинився (заходи діють з 2008 року), а експорт нітрату амонію з Росії у ЄС у 2014 році скоротився приблизно у 1,5 раза порівняно з 2012 роком (коли він становив близько $220 млн).

Нагадаємо, у липні 2014 року Україна в рамках проміжного перегляду антидемпінгових мит щодо аміачної селітри з Росії підвищила їх з 11,91% до 36,03% і продовжила термін дії мит на п'ять років. У жовтні 2014 року російська сторона заявила, що подасть проти України позов у СОТ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram