ГоловнаЕкономікаДержава

ЄС виділить Україні 70 млн євро на добудову саркофага на ЧАЕС

Юнкер пообіцяв Порошенкові допомогу у добудові арки у Прип'яті

ЄС виділить Україні 70 млн євро на добудову саркофага на ЧАЕС
Фото: president.gov.ua

Європейський Союз збирається виділити Україні ще 70 млн євро на добудову нового саркофага на Чорнобильській атомній станції.

Про це заявив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер на брифінгу з президентом України Петром Порошенком і президентом Європейської ради Дональдом Туском у Києві, повідомляє РБК-Україна.

"Я оголошую президенту України, що Європейська комісія має такий намір: надати ще 70 млн євро для того, щоб допомогти з питаннями, пов'язаними з конфайментом і "Укриттям" на ЧАЕС", - сказав Юнкер.

Напередодні заступник керівника проекту будівництва конфайнмента Віктор Залізецький заявив, що із загальної вартості у 1,4 млрд євро не вистачає близько 500 млн.

Нагадаємо, монтажні роботи зі зведення арки нового конфайменту над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС почалися у квітні 2012 року. Захисна споруда - це арка заввишки 110 м, довжиною 165 м і шириною 260 м. Наразі східна частина "арки" вже зібрана і відсунута в зону очікування, після її з'єднання з західною частиною, яка будується, і оснащення НБК кранами, об'єкт розташують над четвертим блоком ЧАЕС. Планується, що спорудження НБК завершиться у 2016-2017 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram