ГоловнаЕкономікаБізнес

Гідроенергетики підготувало для Канівського району масштабний проект

"Укргідроенерго" сподівається розпочати будівництво нової ГАЕС цього року.

Гідроенергетики підготувало для Канівського району масштабний проект
Фото: wikimapia.org

Завдяки реалізації проекту Канівської гідроакумулюючої електростанції (ГАЕС) Канівський район зможе увійти в непростий процес децентралізації з вагомим фінансовим багажем. Про це заявив генеральний директор ПАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота, коментуючи ситуацію із затримкою початку будівництва.

"Це дуже масштабний інфраструктурний проект навіть у масштабах держави", - цитує Сироту агентство УНІАН.

За його словами, до будівництва - а воно триватиме щонайменше 6,5 року - залучать близько двох тисяч представників різних спеціальностей, із яких до 50% становитимуть місцеві жителі - з Черкаської області. «Укргідроенерго» як замовник буде наполягати на тому, щоб (як і при будівництві Дністровської ГАЕС) не менш ніж половина компаній-учасників будівництва реєструвалися за місцем розташування об'єкта і сплачували податки до місцевого бюджету.

Після запуску ГАЕС в експлуатацію станція буде щорічно відраховувати ще близько 30 млн грн податків. Крім того, нагадав гендиректор «Укргідроенерго», у проект закладено 300 млн грн на соціальні потреби міста та району - місцева громада на сесії вирішуватиме, як розпорядитися цими грошима.

"Над залученням таких інвестицій, як правило, працюють досить довго. Ми трудимося над реалізацією проекту Канівської ГАЕС уже більш ніж 2,5 року і фактично вже виконали всю роботу. За такі проекти в умовах децентралізації регіони будуть досить жорстко конкурувати. І хоча ще не всі це розуміють, думаю, що через рік люди на Канівщині це відчують", - зазначив Сирота.

23-27 березня в Києві працювала група експертів Світового банку та Європейського інвестиційного банку - разом з українськими гідроенергетиками вони обговорювали техніко-економічні параметри проекту, питання техногенної безпеки, впливу роботи ГАЕС на навколишнє середовище, соціальні аспекти будівництва. А після відвідування експертами майбутнього будмайданчика Канівської ГАЕС ці фінансові інституції підтвердили свої наміри про спільну реалізацію проекту в Україні. В недалекому майбутньому заплановано ініціацію проекту, підписання відповідних угод з кредиторами і початок будівельних робіт.

"Є великі сподівання, що цього року ми все ж зможемо почати будівництво Канівської ГАЕС", – наголосив Сирота.

Проектом Канівської ГАЕС передбачено будівництво 4 гідроагрегатів загальною потужністю (в генераторному режимі) 1000 МВт. Їхня робота дозволить вирівнювати ранкові та вечірні максимуми, а також нічні провали в споживанні електроенергії, поліпшить режим роботи атомних електростанцій. А середньомісячна економія вугілля оцінюється в 43,8 тис. т, або 3,9 млн доларів. І ця економія зростатиме - пропорційно до зростання обсягів виробництва електроенергії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram