ГоловнаЕкономікаФінанси

Банк Фірташа заборгував НБУ 12 млрд гривень

Велика частина боргу сформувалася під час кризи 2008 року

Банк Фірташа заборгував НБУ 12 млрд гривень

Банк "Надра", який належав Дмитру Фірташу і був визнаний неплатоспроможним, заборгував Національному банку 12 млрд гривень.

Про це в інтерв'ю "Хабс" розповіла голова НБУ Валерія Гонтарева.

"Кредитів рефінансування у банку було на суму 12 млрд гривень. Велику частину з них видали ще у 2008 році і вона ніколи не погашалась", - повідомила вона. За її словами, тільки частина цих кредитів забезпечувалася заставами: "Під "Надра" було сформовано резервів на 9 млрд гривень. Під частину боргу є застави".

За її словами, "Надра" донедавна розраховувалася за поточними зобов'язаннями, а оголосити його неплатоспроможним довелося тому, що у Фірташа не знайшлося 11 млрд гривень для докапіталізації. "За результатами стрес-тесту "Надра" треба було докапіталізувати на 11 млрд гривень. У акціонера таких грошей не знайшлося, зовнішніх інвесторів теж не вдалося "завести", тому по закінченню відведених 180 днів ухвалили рішення про передачу банку до Фонду гарантування вкладів", - сказала Гонтарева.

Нагадаємо, що в банк "Надра" ввели тимчасову адміністрацію з 6 лютого цього року. НБУ повідомляв, що банк "Надра" був нежиттєздатним ще з 2009 року, коли туди ввели тимчасову адміністрацію вперше. Зусиль нового менеджменту не вистачило для того, щоб банк витримав новий етап кризи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram