ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада готується дозволити депозити без дострокового повернення

Депутати планують змінити умови банківських вкладів.

Рада готується дозволити депозити без дострокового повернення
Фото: Макс Левин

Верховна Рада готується внести зміни в статтю 1060 Цивільного кодексу, яка визначає умови повернення депозитів, прийнявши 226 голосами в першому читанні законопроект №1195, підготовлений нардепами Павлом Різаненком і Ольгою Бельковою.

У нинішній редакції цієї статті сказано, що, за договором банківського вкладу, незалежно від його виду банк зобов'язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника. Якщо депозит повертають достроково, то відсотки на нього виплачують у розмірі процентів на вклад до запитання (тобто на мінімальному рівні).

За новими правилами, вклади до запитання банки будуть зобов'язані видати на першу вимогу клієнта, тоді як дострокове зняття депозитів на термін допускається, тільки якщо така можливість прописана в договорі. При цьому якщо строковий депозит закінчився, він автоматично переходить у розряд вкладів до запитання. Зараз строкові вклади зазвичай продовжують на новий термін.

У пояснювальній записці зазначено, що цей проект не має зворотної сили, тому всі чинні строкові вклади під нього не підпадають.

Нагадаємо, на початку березня голова НБУ Валерія Гонтарева повідомила, що з початку 2014 року населення забрало з банків 144 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram