ГоловнаЕкономікаБізнес

У аміакопроводі знижено тиск у зоні АТО, - директор "Укрхімтрансаміаку"

Аварія на трубопроводі може призвести до трагедії

У аміакопроводі знижено тиск у зоні АТО, - директор "Укрхімтрансаміаку"
Фото: inforesist.org

Прокачування аміаку трубопроводом "Тольятті - Горлівка - Одеса" дещо знизилося, оскільки УДП "Укрхімтрансаміак" встиг провести комплекс необхідних для цього заходів. Про це повідомив директор "Укрхімтрансаміак" Віктор Бондик агентство РБК-Україна.

Він зазначив, що труба аміакопроводу проходить в тому числі і через територію Донбасу, де ведуться бойові дії, які можуть призвести до техногенної аварії. "Минулого року МВС навіть заявило про мінування об'єктів аміакопроводу і горлівського концерну "Стирол" - колись найбільшого виробника азотних добрив у країні. Тоді загроза техногенної аварії вже наближалася до нас впритул", - підкреслив директор підприємства.

Бондик порівняв можливу аварію на аміакопроводі зі Бхопальскою трагедією 1984 року, коли від витоку метилізоціоніту (речовини, схожої за своїми фізичними властивостями на аміак) в Індії загинули понад 18 тис. осіб.

"Це не повинно повторитися. Тиск на цій ділянці труби було знижено до мінімально можливого. А секція трубопроводу протяжністю 15 км від " Стиролу" до насосної станції №14, що перетинає найбільш густонаселені райони, повністю звільнена від аміаку. Залишки аміаку, що знаходяться у трубопроводі, подано на факельну установку і спалено без шкоди для навколишнього середовища. Потім у трубу закачали азот, виключивши тим самим виникнення позаштатних ситуацій", - зазначив директор.

За його словами, сьогодні "Укрхімтрансаміак" працює в особливому режимі. На підприємстві перевірено та приведено в готовність локальні системи оповіщення населення, яке проживає вздовж траси аміакопроводу на відстані 2,5 км по обидва боки від труби.

"У разі серйозних аварій на аміакопроводі - напоготові дві аварійно-рятувальних машини, оснащені усіма необхідними інструментами та засобами захисту для проведення ремонтних робіт у надзвичайній ситуації. "Укрхімтрансаміак" забезпечує цілодобовий моніторинг роботи аміакопроводу на всій його протяжності (а це понад 1000 км), а ремонтні бригади здійснюють виїзди з метою проведення як планових, так і непередбачених ремонтів", - заявив Бондик.

Він зазначив, що прокачування аміаку впало несуттєво переважно тому, що колектив держпідприємства встиг своєчасно провести комплекс необхідних заходів. За словами директора "Укрхімтрансаміаку", врегулювання ситуації на Донбасі дозволить знову експортувати по трубопроводу український аміак у колишніх обсягах, приносячи валютний виторг у державну скарбницю. Але для того, щоб цей день настав, треба зберегти унікальний аміакопровід у робочому стані.

"Аміакопровід "Тольятті-Горлівка-Одеса" пов'язує собою сім українських областей і дві країни - Україну і Росію. Виходячи через порт до моря, він пов'язує нас із усім світом. Війни минають, після них завжди настає мир. Мета для країни - наблизити цей мир. А завдання УДП "Укрхімтрансаміак" - зробити все для збереження унікальної інфраструктури, яка буде основою для майбутнього економічного зростання хімпрому", - підкреслює Бондик.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram