ГоловнаЕкономікаФінанси

Українські компанії намагаються домовитися з іноземними кредиторами, - FT

Ashmore і Franklin Templeton названо найбільшими інвесторами в папери українських фірм.

Українські компанії намагаються домовитися з іноземними кредиторами, - FT
Фото: mvs.gov.ua

Війна України з проросійськими сепаратистами і крихкість української економіки похитнули впевненість інвесторів у платоспроможності українських банків і компаній, через це деякі великі емітенти мають проблеми з виплатою своїх боргових зобов'язань. Про це йдеться в матеріалі видання Financial Times.

У матеріалі наголошено, що тоді як уряд отримав допомогу від МВФ і веде переговори з кредиторами, корпоративний сектор України повністю відрізаний від міжнародних ринків капіталу.

"Макросередовище і військовий конфлікт мають величезний вплив. Усі емітенти, крім рідкісних винятків, намагаються якось управляти своїми борговими зобов'язаннями", - повідомив трейдер української інвесткомпанії Dragon Capital Федір Багненко.

Як пише автор матеріалу, корпоративний сектор України намагається виграти час, поки іноземні власники облігацій вагаються, а спадання національної валюти посилює боргові зобов'язання, деноміновані в доларах США.

"Деякі ключові галузеві гравці вже почали добровільну реструктуризацію своїх заборгованостей перед кредиторами, зокрема найбільша компанія з видобутку руди Ferrexpo і найбільший виробник сталі групи "Метінвест", що контролює половину ринку металопродукції в Україні (емітували облігацій кожен на 500 млн дол.)", - йдеться у статті.

Найбільша приватна енергетична компанія ДТЕК намагається реструктурувати випуск облігацій на суму 200 млн дол. після того, як низка електростанцій і шахт цієї компанії, розташованих у зоні конфлікту на сході країни, постраждали і були зруйновані в результаті обстрілів.

За інформацією Forbes, статок власника ДТЕК - найбагатшого українця Ріната Ахметова - зменшилася на 5,8 млрд дол. протягом минулого року.

"Два роки тому фактором торгівлі облігаціями був баланс компаній, - нагадав Багненко. - Але коли ситуація дійсно погіршилася, всі гравці ринку взялися за геополітичний аналіз".

За інформацією Moody's, одного з провідних світових кредитних агентств, кілька українських компаній, включно із сільськогосподарською Мрією Агро і VAB Bank, торік збанкрутували. "Якщо загальна ситуація не почне поліпшуватися, підуть інші дефолти", - наголошує автор.

FT зазначає, що за останні шість місяців гривня втратила 50% і стала найменш привабливою валютою світу. Тож боргові зобов'язання в доларах стали дуже дорогими для компаній із гривневою виручкою.

Одночасно посилення Києвом валютного контролю на початку березня, а також відтік капіталу і слабкість банків залишили корпоративний сектор країни в ситуації обмеженої ліквідності.

"У банківській системі кредитна криза, відбувся масовий відтік депозитів, а попит ніяк не повернеться навіть до низького рівня - навіть до початку цієї кризи економіка була недорозвинена", - говорить аналітик компанії Jefferies Ричард Сегал.

Джейсон Трухільо, аналітик ринків, що розвиваються, в компанії Invesco, вважає, що середовище, в якому працюють українські компанії, за останні 12 місяців надзвичайно ускладнилося.

"Можливо, однією з найбільших проблем є те, що в багатьох галузях працюють іноземні постачальники ключової сировини, наприклад, добрив, які вимагають передоплати для відвантаження своїх товарів. Це є істотним відхиленням від стандартних умов про 60-денне відстрочення платежу", - зазначає він.

Найбільшими інвесторами в корпоративні цінні папери українських компаній є Ashmore (британська компанія, що управляє фондами для інвестицій у ринки) і Franklin Templeton.

"Через якийсь час ринки навчаться жити паралельно з повільним, замороженим конфліктом. Але поки існують ризики того, що конфлікт вийде з-під контролю, ситуація буде нестабільною", - підсумовує Багненко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram