ГоловнаЕкономікаДержава

Пенсійному фонду не вистачає 80 млрд гривень, - Розенко

Україні вдалося відійти від вимоги МВФ про підвищення пенсійного віку

Пенсійному фонду не вистачає 80 млрд гривень, - Розенко
Фото: lpravda.com

Пенсійному фонду України не вистачає близько 80 млрд гривень для виплат пенсій у тих розмірах, які існують сьогодні.

Про це заявив міністр соціальної політики Павло Розенко в ефірі Першого національного, повідомляє офіційний сайт Мінсоцполітики.

"Для виплати пенсій у чинних розмірах сьогодні Пенсійному фонду не вистачає близько 80 млрд грн. Якщо говорити прямо, він - банкрут, і без допомоги держави це фінансова установа просто не існувала б", - сказав міністр.

За його словами, основним ресурсом наповнення бюджету Пенсійного фонду на сьогодні є детінізація заробітних плат.

Розенко також зазначив, що завдяки принциповій позиції президента та урядової переговорної групи вдалося відійти від ключової вимоги МВФ щодо збалансування бюджету ПФ через підвищення пенсійного віку до 65 років.

"Переговори з МВФ були дуже важкими і в першому варіанті меморандуму МВФ вимагав підвищити пенсійний вік до 65 років, але, завдяки нашій спільній позиції, вдалося від цієї вимоги відійти", - розповів міністр.

"Чи доведеться знову повертатися до питання підвищення пенсійного віку залежить від того, наскільки швидко ми зможемо вивести зарплати з тіні, наскільки швидко дасть економіка ресурс. 200 млрд грн щорічно виплачується в тіньовому секторі, з яких не сплачується жодних внесків. На сьогодні - це основний ресурс пенсійного фонду", - підкреслив Розенко.

Нагадаємо, 2 березня Верховна Рада обмежила пенсії пенсіонерам, які працюють. Як пояснив голова Пенсійного фонду Олексій Зарудний, зміни до пенсійного законодавства стосуватимуться максимум 700 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram