ГоловнаЕкономікаБізнес

Російському олігархові пробачили $500 млн боргу за допомогу ДНР і ЛНР (оновлено)

ВТБ і Малофєєв підписали мирову угоду

Російському олігархові пробачили $500 млн боргу за допомогу ДНР і ЛНР (оновлено)
Фото: www.vedomosti.ru

Російський олігарх Костянтин Малофєєв 18 лютого уклав мирову угоду з банком ВТБ щодо багаторічного кредитного спору, домовившись про списання майже 500 млн доларів боргу.

Як повідомляє "Коммерсантъ", банк вирішив за 100 млн доларів віддати віргінській компанії Alverdine Investments права на борг ТОВ "Русагропром", загальну суму якого оцінюють у 596 млн доларів. Сторони домовилися припинити всі судові та кримінальні розгляди з приводу цього кредиту, зокрема позов в Англії, пов'язаний з арештом активів Marshall Capital Partners і Малофєєва.

Справа "Русагропрому" триває з 2007 року. Тоді ВТБ видав компанії кредит на 225 млн доларів, за які вона викупила у групи Nutritek International (виробляє дитяче харчування) дев'ять молочних заводів. У 2008 році, в розпал кризи, "Русагропром" оголосив дефолт, а ВТБ забрав молокозаводи собі. Однак з'ясувалося, що їхня вартість не покриває виданий кредит. До того ж у "Русагропрому" і Nutritek виявився один і той самий господар - Малофєєв. Один із заводів Малофєєва розташований в Україні, у Полтавській області, на ньому виробляють дитяче харчування під брендами "Малюк", "Малятко", "Малютка".

"Ми уклали мирову угоду з Костянтином Малофєєвим, претензії щодо боргу врегульовано, банк отримав усі гроші. Деталей ми не коментуємо", - цитує видання джерело, близьке до ВТБ. У прес-службі Костянтина Малофєєва також підтвердили факт урегулювання конфлікту з банком, але запевнили, що він не пов'язаний із Alverdine Investments.

Водночас газета з посиланням на джерело в оточенні Малофєєва пише, що бізнесмен насправді врегулював конфлікт з ВТБ за 100 млн доларів. Списання решти суми боргу джерело пов'язало із допомогою, яку Малофєєв надавав бойовикам у конфлікті на Донбасі.

Оновлення. Прес-служба ВТБ спростувала інформацію "Коммерсанта" про списання боргу Малофєєву. "ВТБ офіційно заявляє, що інформація про значний дисконт, наданий протягом урегулювання боргів Marshall Capital Partners, повідомлена низкою ЗМІ, абсолютно не відповідає дійсності", - сказали в прес-службі ВТБ "Интерфаксу".

При цьому агентство з посиланням на анонімне джерело в групі пише, що в березні 2012 року Арбітражний суд Москви встановив розмір вимог ВТБ до структур "Руссагропрому" в розмірі 7,34 млрд рублів. Загалом у результаті процедури стягнення ВТБ отримав 7,2 млрд рублів (близько 120 млн доларів за нинішнім курсом).

Нагадаємо, що в Україні щодо Малофєєва порушено справу за підозрою в організації військової допомоги бойовикам на сході України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram