ГоловнаЕкономікаФінанси

ЄБРР виділить 65 млн євро на підстанцію у Київській області

"Укренерго" отримає понад мільярд гривень на розвиток енергомережі

ЄБРР виділить 65 млн євро на підстанцію у Київській області
Фото: arkoplast.com

Європейський банк реконструкції та розвитку вирішив виділити компанії "Укренерго" кредит на 65 млн євро для будівництва підстанції 330 кВ "Західна" в Київській області та двох високовольтних ліній, які з'єднають її з енергосистемою країни.

"Проект дозволить Україні та "Укренерго" підвищити надійність поставок електроенергії, поліпшити енергоефективність, задовольнити зростання попиту на електроенергію в столиці України, а також вирішити проблеми, пов'язані з перебоями в подачі електроенергії і відключеннями у Києві та області", - сказано в повідомленні ЄБРР.

Витрати проекту покриваються коштом економії на закупівлях, досягнутої "Укренерго" під час будівництва Запорізько-Каховської високовольтної лінії електропередачі, яке профінансували коштом кредиту ЄБРР на суму у 175 млн євро у 2010 році.

Проект будівництва підстанції "Західна" уряд затвердив ще на початку 2012 року. Тоді повідомлялося, що його вартість становитиме 1,279 млрд гривень. Згідно з даними сайту "Укренерго", на території Київської області працюють ще п'ять 330 кВ підстанцій ("Білоцерківська", "Броварська", "Жовтнева", "Новокиївська" і "Північна"), а також 750 кВ підстанція "Київська".

Нагадаємо, наприкінці минулого року Україна та ЄБРР підписали угоду про модернізацію газопроводу "Уренгой-Помари-Ужгород", вартість контракту оцінюється у 150 млн євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram