ГоловнаЕкономікаБізнес

У тепловій енергетиці спровоковано системну кризу, - експерт

Землянський побоюється розпаду енергосистеми.

У тепловій енергетиці спровоковано системну кризу, - експерт
Фото: Макс Требухов

За підсумками січня-лютого виробництво електроенергії на теплових електростанціях скоротилося майже на третину, що свідчить про системну кризу в галузі. Про це заявив директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський.

На його думку, різке падіння вироблення електроенергії на ТЕС пояснюється вкрай низькими тарифами для тепловиків і дефіцитом коштів у них на закупівлю вугілля. При цьому НКРЕКУ і Міненерговугілля стимулюють подальше накопичення боргів в енергетиці. Регулятор знизив генкомпаніям ТЕС тариф за вироблену електроенергію, тоді як вартість палива зростає.

"По суті, відбувається дискримінація вітчизняної генерації, вітчизняних виробників, не тільки генерації, а й вугледобувних підприємств. Йде свідоме удушення вугільної галузі та теплової генерації в Україні", - вважає експерт.

За його словами, на теплову генерацію чекає колапс, якщо НКРЕКУ не доведе тарифи для ТЕС до економічно обґрунтованого рівня і якщо не вирішити боргову проблему в енергетиці.

"З тарифами, які навіть не покривають собівартості, тепловики будуть нарощувати заборгованість, не зможуть розплачуватися зі своїми партнерами і далі за ланцюжком. Усе це, безумовно, може призвести до колапсу теплової енергетики. У нас інших маневрових потужностей немає, немає альтернативи ТЕС. Гідроенергетика цю роль не зможе виконувати, атомна - теж, адже вона забезпечує базове навантаження. Теплові електростанції є основними маневруючими потужностями. Та й взагалі ключовими для підтримки енергосистеми. Якщо зупиниться Придніпровська і Криворізька ТЕС, то ми отримуємо розпад системи. Це вже будуть не просто віялові вимкнення на дві години", - сказав експерт.

"Усе це - наслідок політики уряду сьогодні в енергосекторі", - підсумував Землянський.

Як повідомляли, в 1 кварталі 2015 року очікують зниження тарифів ГК ТЕС на 16% порівняно з 4 кварталом 2014 року. Ціну палива в тарифі ТЕС закладено регулятором на рівні 800 грн за т, тоді як економічно обґрунтована вартість вітчизняного вугілля - 1500 грн за т. З нинішньою ціною на вугілля собівартість електроенергії з урахуванням усіх витрат становить близько 1,2 грн/кВт-год.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram