ГоловнаЕкономікаБізнес

Дії НКРЕКУ далекі від легітимності, - нардеп

Домбровський заявив про порушення Україною зобов'язань перед енергоспільнотою

Дії НКРЕКУ далекі від легітимності, - нардеп
Фото: telegraf.com.ua

Зниження "зелених" тарифів НКРЕКУ - не тільки удар по інвестиційному іміджу України, а й очевидне порушення процедур ухвалення схожих рішень. Таку думку висловив Олександр Домбровський, член комітету ВРУ з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки України.

"Ми маємо розвивати альтернативну енергетику в Україні не тільки тому, що у нас є зобов'язання, а тому, що це стратегічний напрямок розвитку енергетики та тенденцій у світі. Спосіб, у який ухвалюється рішення НКРЕКУ, - далекий від 100% легітимності. Потрібно шукати формулу компромісу, політичні рішення", - цитує Домбровського РБК-Україна.

Депутат також вважає, що рішення НКРЕКУ знизити зелені тарифи відразу на 55% дуже сильно підкосило довіру іноземних інвесторів до цього сектору української енергетики.

"Це не те, щоб потенційно може вдарити, це вже сильно вдарило. Ударило по тенденціях розвитку альтернативної енергетики в Україні. Насамперед відновлювальної енергетики, зеленої енергетики. Понад те, можу сказати, що такі рішення НКРЕКУ суперечать Угоді про асоціацію з ЄС, вони суперечать нашим зобов'язанням, як членів Європейського енергетичного співтовариства. Я буквально кілька днів тому приїхав з Європейської міжпарламентської комісії з питань енергетичної ефективності та зеленої енергетики, альтернативної енергетики, де ці питання також порушувалися", - повідомив Домбровський.

На думку депутата, питання тарифів є принциповим, оскільки саме державні гарантії на незмінність "зелених" тарифів привели більшість інвесторів в українську альтернативну енергетику.

Нагадаємо, згідно з рішенням НКРЕКУ від 27 лютого 2015 року, тарифи на відпуск електроенергії, виробленої на сонячних електростанціях, знижено на 55%. Для інших видів "зеленої" енергії тариф знижено на 50%. Це рішення було ухвалено в рамках продовження режиму надзвичайного стану в енергетиці, введеного відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram