ГоловнаЕкономікаБізнес

Міністр енергетики порушує коаліційну угоду, - нардеп

Енергетики шоковані новими "зеленими" тарифами

Міністр енергетики порушує коаліційну угоду, - нардеп
Министр Демчишин
Фото: kmu.gov.ua

Нардеп Юрій Чижмарь вважає, що міністр енергетики Володимир Демчишин порушує коаліційну угоду. Так він прокоментував рішення Нацкомісії про 50%-ве зниження "зеленого" тарифу для сектора відновлюваної енергетики.

"Від міністра до НКРЕКУ в енергетиці перебувають непрофесійні люди, які не розуміють проблем, що є в енергетиці. Сьогодні ми підриваємо інвестиційний клімат при тому, що в Україні немає внутрішніх резервів для того, щоб інвестувати в економіку", - заявив він на круглому столі у Києві.

"Якщо сьогодні ми підірвемо довіру інвесторів на "зеленій" енергетиці, як ми хочемо далі залучати інвестиції в країну? Представники Міненерго та НКРЕКУ не хочуть розібратися в ситуації. Не кажучи про те, що їх призначено відповідальними за виконання коаліційної угоди. Вони її порушують. А це є підставою для відставки міністра", - сказав Чижмарь.

Представники ринку, які також були присутні на круглому столі, зазначили, що зниження "зелених" тарифів ставить галузь альтернативної енергетики на межу виживання.

"Регулятора не цікавить, що триває банкрутство галузі. Один з аргументів: за "злочинної влади" були корупційні схеми, пов'язані з ім'ям конкретної людини - Клюєва. Але чи означає це, що ми живемо в неправовій країні і закони не повинні виконуватися? Замінювати одне беззаконня іншим - неприйнятно. Якщо хтось злочинець - нехай ним займається прокуратура, суди, а регулятор не повинен не виконувати закон із незрозумілих причин. В умовах війни в Україні не такий великий вибір, яким чином стати енергонезалежною", - сказав Ігор Тинний, власник компанії "Гідроенергоінвест", що розвиває малі ГЕС.

Інші гравці додають, що курс на енергонезалежність України закріплений на державному рівні. За словами директора "Вінд Пауер" Германа Айнбіндера зараз цей курс нівелюється Міненерго та НКРЕКУ, заяви та рішення яких суперечать курсу президента на енергетичну незалежність, викладену в Концепції сталого розвитку України до 2020 року, а головне - планам України щодо євроінтеграції.

Збільшення частки відновлюваних джерел енергії до 11% до 2020 року передбачено Угодою про асоціацію з ЄС. Зараз частка ВДЕ в Україні - менш ніж 1%.

"На жодній комісії не було представників Мінпаливенерго. Я маю на увазі ті комісії, на яких ухвалювалися рішення щодо зниження "зеленого" тарифу. Рішення приймалося кулуарно. Про жоден діалог із бізнесом не може йти мова, коли представники національного регулятора ухвалюють рішення, яке суперечить певній державній політиці", - зазначив Олександр Репкін, голова наглядової ради "Токмак Солар Енерджі".

У п'ятницю, 27 лютого 2015 року, НКРЕКУ ухвалила рішення про зниження розміру "зелених" тарифів на 50% для всіх виробників альтернативної енергетики, окрім сонячних станцій, тариф для яких знижено на 55%. Водночас розмір "зелених" тарифів має бути незмінним до 2029 року, що закріплено в Законі України "Про електроенергетику".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram