ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ і Мінфін посилять контроль за поверненням валютної виручки в Україну

В уряді не бачать об'єктивних причин для обвалу гривні

НБУ і Мінфін посилять контроль за поверненням валютної виручки в Україну
Фото: EPA/UPG

Національний банк і Мінфін посилять контроль за поверненням валютної виручки, яку отримують експортери. Про це повідомили на спільній прес-конференції Валерія Гонтарева і Наталія Яресько.

"Уряд і Нацбанк будуть разом боротися зі спекулянтами, будемо проводити жорсткий контроль за поверненням валютної виручки експортерами", - заявила Яресько.

Вона наголосила, що ситуація на валютному ринку - це наслідок спекуляцій і емоцій. Емоційна складова, на думку міністра фінансів, буде знята, коли Україна отримає перший транш кредиту від МВФ. За її словами, рішення щодо України розглядатимуть у Вашингтоні 11 березня, а гроші можуть надійти в країну вже через кілька днів після цього.

Однак обов'язковою умовою отримання грошей, додала Яресько, має стати прийняття Верховною Радою пакета економічних законів, підготовлених Кабміном. "Кредит МВФ буде якорем, який дозволить стабілізувати ситуацію на валютному ринку", - підкреслила Яресько.

Голова Нацбанку Валерія Гонтарева зі свого боку ще раз заявила, що фундаментальних причин для обвалу гривні немає. Вона також зазначила, що інструментарій НБУ для стабілізації валютного ринку обмежений адміністративними заходами, і пообіцяла, що вони будуть стосуватися тільки посилення контролю за імпортом. Легальному бізнесу, запевнила Гонтарева, побоюватися нічого.

При цьому голова НБУ відмовилася коментувати курс гривні на чорному ринку і прогнозувати, що буде з гривнею далі. "Ми взагалі не коментуємо чорний ринок, тому що це не завдання Національного банку. У нас завдання, щоб на міжбанківському ринку стабілізувалася ситуація, тому що такі коливання дестабілізують економіку. Тільки-но ми побачимо поповнення наших резервів, усі побачать реформи, то ситуація почне вирівнюватися. Тому чекаємо", - сказала вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram