ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" відмовився платити "Газпрому" за постачання на Донбас

Українська компанія відновила газопостачання територій ДНР і ЛНР

"Нафтогаз" відмовився платити "Газпрому" за постачання на Донбас
Андрій Коболев
Фото: EPA/UPG

"Нафтогаз" не визнає рахунки за газ, який "Газпром" самовільно почав постачати на територію окупованого бойовиками Донбасу.

Про це повідомив на брифінгу голова української компанії Андрій Коболєв, пише РБК-Україна. "Нафтогаз" не буде оплачувати цей рахунок. Ми вважаємо, що такий рахунок буде порушенням контракту", - сказав він.

"Контракт між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" чітко визначає процедуру передачі газу на кордоні. Між українською стороною і російською стороною в районі проведення АТО немає представників "Нафтогазу", немає можливості проводити замір та контроль постачання цього газу. Більше того, напрямок постачання газу в Україну регулюється окремими заявками, які направляє "Укртрансгаз", і ніхто інший не має права, згідно з контрактом, направляти заявки щодо того, які обсяги і за якими напрямками його можуть постачати", - пояснив Коболєв.

"Такі дії є, по-перше, непотрібними, по-друге, неприпустимими, по-третє, такими, які повністю суперечать і духу, і букві чинного контракту", - сказав голова НАК "Нафтогаз".

Водночас Коболєв заявив, що "Нафтогаз" відновив постачання газу на Донбас.

За його словами, "Нафтогаз" поки що не може підтвердити, що "Газпром" почав постачання газу на Донбас, оскільки представників "Укртрансгазу" і "Нафтогазу" не було на тих пунктах біля кордону України та Росії, через які нібито почалося постачання газу з РФ на Донбас. Однак у разі підтвердження цього факту це буде порушенням умов контракту між двома компаніями.

Нагадаємо, ДНР і ЛНР сьогодні вранці заявили, що влада України припинила постачання газу на підконтрольні їм території. Після цього прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв доручив Міненерго і "Газпрому" підготувати пропозиції про постачання газу в ДНР і ЛНР. З 15:00 "Газпром" почав постачати газ бойовикам, причому було заявлено, що платити за нього муситиме "Нафтогаз".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram