ГоловнаЕкономікаФінанси

Яресько: якщо Рада провалить поправки до бюджету, Україна не отримає кредитів МВФ

Міністр фінансів назвала основні зміни в головному фінансовому документі України

Яресько: якщо Рада провалить поправки до бюджету, Україна не отримає кредитів МВФ
Фото: www.dyvys.in

Міністр фінансів Наталія Яресько на брифінгу в понеділок назвала основні поправки до бюджету і наголосила, що якщо парламент провалить їх, саме він буде винен у тому, що Україна не отримає кредитів МВФ.

За її словами, йдеться про збільшення доходів державного бюджету на 22 млрд грн (через інфляцію та девальвацію) і витрат на 35 млрд гривень (через збільшення субсидій на ЖКГ, допомогу переселенцям і сум на обслуговування держборгу у зв'язку з девальвацією). У зв'язку із цим буде збільшено дефіцит державного бюджету з 3,7% до 4,1% від ВВП, на що Україна отримала згоду Міжнародного валютного фонду. Цьогорічний держбюджет передбачає доходи 475,9 млрд гривень і витрати 527,9 млрд гривень.

Яресько підкреслила, що ці поправки також повинні допомогти в боротьбі з однією з головних хвороб України - неефективним витрачанням коштів в енергетиці. Фінансування НАК "Нафтогаз України" буде знижено з 31,9 млрд гривень до 29,5 млрд гривень. Усі попередні роки видатки на "Нафтогаз" тільки збільшувалися, наголосила Яресько. Торік Україна витратила на НАК 110 млрд гривень.

На практиці це означає підвищення тарифів на газ. Яресько підкреслила, що відповідь, наскільки вони виростуть, залежить від рішення Нацкомісії з регулювання енергетики і комунальних послуг. Назвати цифру зараз міністр не змогла.

За словами міністра, поправки до держбюджету - це "маяк", від якого залежить отримання кредитів МВФ. "Уряд свою роботу зробив, тепер м'яч у руках наших партнерів по коаліції", - акцентувала Яресько. Якщо депутати не приймуть цих законопроектів, саме вони позбавлять Україну можливості отримати ці кредити, вважає міністр.

Вона закликала Раду зібратися на позачергове засідання до кінця лютого. На її думку, якщо депутати схвалять проект поправок, МВФ виділить гроші Україні вже в березні. При цьому вона наголосила, що розмір першого траншу поки що не обговорювалося, але уряд буде просити, щоб він був якомога більшим, аби стабілізувати ситуацію в країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram