ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ закрив великий за розміром Златобанк

Установу пов'язують з бізнесменом Леонідом Юрушевим

НБУ закрив великий за розміром Златобанк
Фото: zbank.com.ua

Національний банк ухвалив рішення про закриття Златобанку (28-й за розміром активів) у зв'язку з ризикованими операціями, які він здійснив 12 лютого після закінчення робочого дня.

Як повідомляє прес-служба Нацбанку, ще в серпні минулого року у зв'язку з появою ознак погіршення стану ліквідності Златобанку і скарг клієнтів банку на несвоєчасне виконання ним своїх зобов'язань, в установу було введено куратора від НБУ. На початку грудня банк було визнано проблемним у зв'язку з подальшим погіршенням його фінансового становища.

Златобанк потребував термінових заходів акціонерів і керівництва щодо поліпшення його становища, але вони не тільки не змогли надати ефективний план фінансового оздоровлення, а й не виконували навіть той, який був неефективним, підкреслюють у НБУ. Враховуючи це, правління Національного банку України ухвалило постанову №105 від 13 лютого 2015 року "Про віднесення публічного акціонерного товариства "Златобанк" до категорії неплатоспроможних".

Згідно з повідомленням Фонду гарантування вкладів, у Златобанк від сьогодні введено 3-місячну тимчасову адміністрацію. Відомство також зазначає, що в банку зберігали гроші понад 115 тисяч осіб, загальний обсяг депозитів населення становив 4,2 млрд гривень. Під гарантії держави потрапляють 97,4% вкладників.

Власниками Златобанку є мати і дочка Олена та Ольга Якименко. Установу також пов'язують з бізнесменом Леонідом Юрушевим на підставі того, що Олена Якименко була свого часу топ-менеджером у банку "Форум", коли ним володів Юрушев, а сам Златобанк було зареєстровано незабаром після того, як Юрушев продав "Форум" німцям.

Златобанк став шостим банком цього року, який закрили як неплатоспроможний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram