ГоловнаЕкономікаФінанси

Банки готові списати валютним позичальникам 15 млрд гривень

Гонтарева розповіла нові умови реструктуризації іпотеки в доларах

Банки готові списати валютним позичальникам 15 млрд гривень
Фото: Макс Левин

На реструктуризації валютних кредитів банки втратять не менш як 15 млрд гривень.

Такі дані озвучила сьогодні у Верховній Раді голова Нацбанку Валерія Гонтарева, переконуючи депутатів не долати президентське вето на закон про мораторій на стягнення предмета іпотеки у валютних боржників.

Вона зазначила, що вже 12 банків з найбільшими портфелями валютних кредитів підписали меморандум про врегулювання питання реструктуризації кредитів у гривню.

"Умовою набуття чинності меморандуму є внесення змін до Податкового кодексу України, які дозволять банкам безболісно, без створення додаткових податкових зобов'язань пом'якшувати умови виконання позичальниками договорів, списувати борг або його частину, а також відшкодовувати безнадійну заборгованість за рахунок створених страхових резервів. Звертаю увагу, що банки погодилися добровільно взяти на себе частину збитків, пов'язаних із знеціненням курсу гривні в 2014 і 15 роках. Тільки прямі витрати банків з найбільшим портфелем валютних кредитів від прощення частини реструктурованого кредиту становлять близько 15 млрд гривень, або 40 відсотків від загального обсягу таких кредитів, які підлягають реструктуризації відповідно до умов цього меморандуму", - передаються слова Гонтаревої в стенограмі засідання.

Вона пояснила, що реструктуризації підлягатимуть іпотечні кредити, залишок за якими на 1 січня 2015 року не перевищував 2,5 млн гривень і за яким не було заборгованості на початок 2014 року. Житло, куплене за таким кредитом, має бути єдиним житлом позичальника.

Кредити будуть переводитися в гривню за курсом на день реструктуризації, але з прощенням частини різниці між ним і договірним курсом: 50% за "соціальне" житло (загальна площа - до 60 квадратів для квартир і 120 квадратів для будинків) і 25% для решти кредитів .

Ставку за реструктуризованим у гривню кредиту закріплять на три роки на тому рівні, який було прописано у валютному договорі.

Відповідальність позичальника буде обмежена тільки предметом іпотеки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram