ГоловнаЕкономікаБізнес

Екс-керуючі "Амстору" заборгували постачальникам 300 млн грн, - ЗМІ

З липня банкам не надходили платежі за кредитами

Екс-керуючі "Амстору" заборгували постачальникам 300 млн грн, - ЗМІ
Фото: amstor.ua

Колишні керуючі торгової мережі "Амстор" допустили накопичення боргів перед постачальниками на суму, що перевищує 300 млн грн.

Про це пише журнал "Кореспондент" у номері за 6 лютого.

"Вагоровський (міноритарний акціонер і екс-керуючий "Амстору", - ред.) з липня перестав платити банкам за кредитами, а з вересня перестав платити постачальникам, борги перед якими вже зросли до 300 млн грн", - цитує видання директора зі зв'язків з громадськістю "Смарт-Холдингу" Євгена Загорулька.

Видання повідомляє, що міноритарні акціонери групи компаній "Амстор" брати Володимир і Олександр Вагоровські хотіли вивести бізнес на підконтрольні їм компанії, а цю заборгованість залишити головним акціонерам.

Видання зазначає, що головні акціонери відновили контроль над 20 магазинами мережі, які розташовані поза зоною АТО. Інші 18 магазинів, що знаходяться на території самопроголошеної ДНР, не працюють за українськими законами і не перераховують виручку на рахунки ДК "Амстор".

Видання зазначає, що відкрита фаза протистояння навколо торгової мережі вже позаду.

"Очевидних передумов до серйозних розглядів немає, оскільки оскаржити право власності акціонерів, які володіють 85% мережі, і їх право змінювати менеджмент досить складно", - зауважує автор статті.

Нагадаємо, 31 грудня 2014 року озброєні люди заблокували роботу низки магазинів мережі "Амстор" у Києві, Запоріжжі, Дніпропетровську, Маріуполі та інших містах. На місця подій прибула міліція, роботу магазинів було відновлено, але ненадовго. Зараз не працює більшість магазинів мережі.

"Смарт-Холдинг", основний акціонер торговельної мережі "Амстор", заявив, що озброєні люди, які блокували магазини, діяли за вказівкою її колишнього керуючого і міноритарного акціонера Володимира Вагоровського. Зокрема, за заявою "Смарт-Холдингу", екс-керівник не погодився з рішенням головних власників про усунення його від управління групою компаній "Амстор" і "робить усе, щоб дестабілізувати роботу торгових центрів і приховати обсяги розкрадань".

Результати аудиту, проведеного головним акціонером, виявили спроби Вагоровських привласнити компанію, а також розкрадання грошових коштів.

Вагоровські на даний момент контролюють магазини на території самопроголошеної ДНР, а виручка цих торгових точок не надходить на рахунки ДК "Амстор".

Компанія "Гелабран Реал Істейт", акціонер, який стояв біля витоків створення групи компаній "Амстор" (входить у сферу впливу Едуарда Шифріна й Олександра Шнайдера), підтримала головного акціонера групи - "Смарт-Холдинг" - у прагненні стабілізувати роботу ТЦ "Амстор" по всій Україні. "Ми засуджуємо дії міноритарного акціонера Володимира Вагоровського і колишнього менеджменту в особі Олександра Вагоровського, які призвели до зупинки роботи магазинів", - йдеться в заяві "Гелабран Реал Істейт".

У 2009 році Шифрін і Шнайдер, мажоритарні акціонери торговельної мережі "Амстор", продали частину своїх акцій компаніям, пов'язаним зі "Смарт-Холдингом", у результаті чого їх частка зменшилася з 60% до 15%. У свою чергу "Смарт-Холдинг" став головним акціонером торговельної мережі із 70% акцій. У тому числі частину акцій було викуплено у міноритарного акціонера ДК "Амстор" Володимира Вагоровського, в результаті чого його частка зменшилася з 40% до 15%.

Брати Олександр і Володимир Вагоровські за рішенням акціонерів до останнього часу займалися операційним управлінням торговельною мережею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram