ГоловнаЕкономікаДержава

Щодо великих проблемних банків НБУ діє за інструкціями МВФ, - експерт

Фонд заборонив НБУ рятувати банки, каже експерт

Щодо великих проблемних банків НБУ діє за інструкціями МВФ, - експерт

У своїй політиці щодо великих проблемних банків Національний банк реалізовує політику Міжнародного валютного фонду (МВФ), який насамперед захищає інтереси західних акціонерів.

Відповідну думку висловив керівник Центру досліджень української економіки Петро Мірошник, пише РБК Україна.

"Нацбанк міг, не витрачаючи значних ресурсів, стабілізувати і відновити роботу багатьох фінансових установ, які зіткнулися з проблемами ліквідності. Але після того, як МВФ заборонив НБУ рятувати банки, частка яких у загальних активах або депозитах системи складає менш ніж 2%, ми спостерігаємо хвилю ліквідації банків. НБУ діє чітко за інструкціями, наданими йому з Вашингтона, нещодавно представники регулятора чітко завили, що Фондом гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) теж керують представники МВФ", - зазначив Мірошник.

Нагадаємо, в понеділок НБУ зізнався, що ліквідацією банків у ФГВФО безпосередньо керують співробітники держскарбниці США.

Мірошник зазначив, що наразі навіть введення тимчасових адміністрацій Нацiональним банком до проблемних фінансових установ здійснюється за погодженням з МВФ. Експерт підкреслив, що жодний банк з іноземним капіталом ще не був визнаний Нацбанком неплатоспроможним, тоді як тимчасові адміністратори вводяться у фінансові заклади, якими володіють українські акціонери.

"Логічно, що першим "піде під ніж" банк "Надра". Це зручно з політичної точки зору: нова влада може звести старі рахунки з Фірташем, а її нові союзники ще й поділити його активи. Але головне - відзвітувати перед МВФ про правильне виконання його програми. Тому введення тимчасової адміністрації у "Надра" найбільш логічне", - додав експерт.

За його словами, представникам МВФ зовсім неважлива доля вкладів українців, а також непорівнянні затрати бюджетних коштів на виплату компенсацій за депозитами. НБУ проводить мільярдні емісії для кредитування ФГВФО, щоб виплатити депозити, коли акціонери цих банків часто просять самостійно санувати свої банки. Експерт нагадав, що Вадим Новинський далі вкладав гроші у "Форум", але НБУ раптово ввів у банк адміністрацію.

Як раніше повідомляли ЗМІ, НБУ до кінця тижня має намір ввести тимчасову адміністрацію в банк "Надра", який відчуває проблеми з виплатою депозитів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram