ГоловнаЕкономікаДержава

Яценюк: не Україна заборгувала "Газпрому", а "Газпром" - Україні

Прем'єр попередив Росію, що вона може позбутися українського ринку

Яценюк: не Україна заборгувала "Газпрому", а "Газпром" - Україні
Фото: Макс Требухов

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк відповів на заяву глави "Газпрому" Олексія Міллера про борг "Нафтогазу України" у 2,4 млрд доларів.

"У Стокгольмському арбітражному суді знаходиться позов України - а саме НАК "Нафтогаз", де ми вимагаємо стягнення 6 млрд доларів США", - сказав він сьогодні на засіданні уряду. Тому він запропонував залишити за судом рішення, хто кому винен.

Прем'єр також зазначив, що Росія мусить акуратніше висловлюватися з приводу газу, щоби не втратити український ринок остаточно. Він зазначив, що у грудні 2014 року вже 67% імпортного газу Україна отримувала з Євросоюзу і тільки 33% - з Росії. У 2013 році це співвідношення становило 5% проти 95%.

"Ми ніколи не просили знижок, ми керувалися одним принципом - ринок. І саме на таких умовах ми сьогодні розраховувалися з усіма нашими партнерами", - підкреслив Яценюк.

Нагадаємо, суть позову "Нафтогазу" у Стокгольмському суді зводиться до того, що Україна зазнає збитків, закуповуючи російський газ за довгостроковими контрактами набагато дорожче, ніж він коштує на ринку. За оцінками української компанії, з 2010 року розмір переплати становить уже $6 млрд.

У свою чергу російська компанія через арбітраж намагається стягнути з "Нафтогазу України" заборгованість у розмірі $4,5 млрд за поставлений, але не оплачений газ. Частину цієї суми Україна вже виплатила.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram